Прокуратурата анонсира нов изборен скандал и след това се опроверга

Обвинителка обяви, че е разкрита печатница за фалшиви бюлетини без да знае, че са образци

Снимка: БГНЕС

Разследване на изборна афера от калибъра на скандала с надпечатаните бюлетини в Костинброд преди парламентарните избори м.г. анонсира в понеделник висш прокурор по време на поредното заседание на Изборния борд към Министерския съвет (МС).

По думите на Илона Кръстенякова от Върховната касационната прокуратура (ВКП) става въпрос за досъдебно производство, образувано в Хасково, заради открита печатница за фалшиви бюлетини.

Тази информация предизвика сериозен интерес сред журналистите, като редица медии побързаха да направят паралел с намерените ден преди парламентарния вот на 12 май м.г. 475 417 бюлетини в костинбродската печатница "Мултипринт".

Последва обаче официално опровержение от пресцентъра на държавното обвинение, от което стана ясно, че такова разследване действтелно има, но не става въпрос за фалшиви бюлетини, а за образци, които няма как да бъдат използвани на предстоящите на 5 октомври изнори.

"В хода на разследването е установено, че се касае за 52 броя бюлетини, тип "образец", негодни за гласуване. Отпечатаните бюлетини са примерни образци, всяка от които с № 00000 и всяка с четлив и видим надпис в горната част "образец". Прокуратурата на Република България подчертава, че тези бюлетини са абсолютно негодни за използване в изборния процес", информираха от прокуратурата.

По неофициална информация на Mediapool прокурор Кръстенякова всъщност не знаела, че намерените бюлетини са образци, когато обявила разследването. Научила за това обстоятелство едва, след като бе огласено опровержението. Очаква се въпросното производство да бъде прекратено заради липса на престъпление.

Ден преди миналите парламентарни избори прокуратурата също влезе в централните новини, но тогавашното ѝ съобщение бе далеч по-стряскащо: "След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция "Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 169г НК", обяви на 11 май м.г. институцията, ръководена от Сотир Цацаров.

Самото споменаване на чл. 169г, който е от Раздел III на Наказателния кодекс – "Престъпления против политическите права на гражданите", стана повод редица медии и политически опоненти на бившите управляващи от ГЕРБ публично да обясняват, че прокуратурата е предотвратила безпрецедентна по своя мащаб манипулация на изборите.

Данни за подобен план обаче така и не бяха открити, което принуди разследващите да се ограничат само до констатацията, че надпечатаните 351 075 бюлетини били годни за използване. Те обаче бяха открити в склада на "Мултипринт" и разследващите така и не стигнаха до категорични доказателства, че е имало подготовка за превозването на изборните книжа до определени секции с цел подмяна на резултатите от гласуването.

Тази хипотеза не се подкрепяше и от факта, че нито една от тези бюлетини не беше предварително маркирана в ползва на някоя конкретна партия. Намесата на бившия шеф на традиционно проправителствената ТВ7 и настоящ кандидат-политик Николай Бареков, който като по поръчка се оказа на мястото на събитието – печатницата в Костинброд и оттам разгласи за спецакцията срещу подготвяната "фалшификация" на вота точно в деня преди провеждането му, доведе до шумен скандал, но едновременно с това попречи на разследващите да изчакат и проследят евентуалното транспортиране на изборните книжа и така да съберат някакви доказателства за готвено фалшифициране на вота. Последното бе признато и от самия главен прокурор Сотир Цацаров.

Въпреки това в следващите седмици прокуратурата даде зрелищни пресконфренеции и излезе с разкрития, внушаващи несъмнено престъпление. Бомбастичният скандал приключи с един обвиняем – Росен Желязков, който в крайна сметка изобщо не бе подведен под отговорност за действия срещу политическите права на гражданите, а само за длъжностно престъпление. Това обаче не попречи делото срещу него да бъде използвано за многобройни внушения, че изборите са щели да бъдат фалшифицирани, ако не е била намесата на ДАНС и прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България