Прокуратурата арестувала получател на кредит от КТБ без доказателства

Прокуратурата арестувала получател на кредит от КТБ без доказателства

Бившият директор на футболния клуб "Ботев" (Пд) и на баскетболния "Левски" Иван Джиджев е бил арестуван по обвинения в длъжностно присвояване и пране на пари заради кредит, който управлявани от него фирми взели през 2013 г. от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Джиджев бе освободен от ареста във вторник от апелативния спецсъд заради липсата на доказателства за каквото и да е престъпление.

Помагач с договор за кредит

Джиджев е първият получател на кредит от КТБ, на когото са повдигнати обвинения. Според адвоката му Ина Лулчева това не се е случвало от 1990-те години, когато са водени дела за фалита на няколко банки. Още тогава Върховният касационен съд се е произнесъл, че кредитополучателите не могат да носят отговорност, тъй като получават парите на законно основание – договор за кредит. Единственият вариант да се търси такава отговорност е, ако се установи, че двете страни предварително са знаели, че парите няма да се връщат. Случаят на Джиджев не е такъв – той е обслужвал задълженията си. Това обаче не е попречило на прокуратурата да го обвини като помагач в длъжностно присвояване на двама от директорите на КТБ – Александър Пантелеев и Георги Зяпков, и в пране на пари, придобити от това присвояване, т.е. от престъпление.

Историята

През 2013 г. Джиджев получава кредит от 20 млн. лв. чрез фирмата си "Велдер". Част от тези пари (9 млн. лв.) са преведени на фирмата "БГ Корпорейшън", която пък ги използва, за да погаси свой стар кредит към самата КТБ. На практика парите се връщат на същото място, откъдето са дошли. "БГ Корпорейшън" е една от фирмите, които Цветан Василев използва, за да разпределя пари по различни направления, през нея са финансирани медии и други дружества и проекти. След фалита на банката тази фирма е обявена в несъстоятелност.

Тезата на прокуратурата е, че Джиджев е получил 9 млн. лв. "в повече", отколкото са били нужни на бизнеса му. Затова е обвинен като помагач на Пантелеев и Зяпков, който е бивш шеф на кредитирането в банката.

В ареста

След ареста му миналата седмица Джиждев е задържан за постоянно под стража с решение на спецсъда. Според адвоката му Ина Лулчева това решение е незаконно, тъй като няма никакви данни за извършено престъпление, а няма индикации, че той ще се укрие или извърши друго престъпление. Тя посочи, че срещу Джиджев е водено и друго разследване, което било прекратено поради липса на данни за престъпление. Освен това той никога не се укривал, пътувал е в чужбина само с разрешение на съда, защото съпругата му е тежко болна и е предал абсолютно всички документи още преди години.

Пред апелативните съдии Лулчева заяви, че съдебният състав от първата инстанция е бил пристрастен, защото няма друго обяснение за допуснатите пропуски, тъй като не било възможно да са от незнание. Тя посочи, че в постановлението за привличане на обвиняем не е посочено дори какви действия са извършили Панталеев и Зяпков. След като не се знае какво са направили извършителите, не може да се търси отговорност от обвинения като техен помагач. Лулчева заяви още, че Панталеев и Зяпков били освободени срещу 5 хил. лв. гаранция, а Джиджев – оставен в ареста. Показания срещу него е дал основният прокурорски свидетел по делото за източване на КТБ – Бисер Лазов.

Няма доказателства

Съдът изцяло се съгласи с тезата на Лулчева. В определението си тримата съдии заявиха, че не може да се говори дори за "разумно подозрение", че Джиджев е извършил престъпление. Според тях не е ясно и какво точно са извършили Панталеев и Зяпков. Съдът подчерта, че липсва т.нар. предикатно престъпление (в случая длъжностно присвояване), следователно не може да се търси отговорност и за евентуално последвалото пране на пари.

Джиджев бе освободен без каквато и да е мярка за неотклонение. Решението е окончателно.

Споделяне

Още от България