Прокуратурата: Атаката срещу НАП е тероризъм – вся страх и смут в населението

Хакната е популярна имейл платформа, взети са над 500 хил. пароли, твърдят разследващите

Заместник главният прокурор Иван Гешев. Сн. БГНЕС

Прокуратурата вече твърди, че пробивът в базата данни на НАП е със значимостта на тероризъм, защото е всял смут и страх у населението. Това става ясно от новите обвинения срещу трима души от компютърната фирма "Тад Груп" – 20-годишният специалист Кристиян Бойков, търговският директор на дружеството Георги Янков и собственикът на фирмата Иван Тодоров.

Янков и Тодоров са обвинени като подбудители на Бойков, за когото разследващите твърдят, че е извършил компютърно престъпление, но с цел да смути българското население. 20-годишният младеж и търговският директор са освободени под гаранция от по 20 хил. лв., а собственикът на "Тад Груп", който преди дни замина за Канада, е обявен за издирване.

Пред бТВ Тодоров заяви, че на планирано пътуване и ще се прибере в България следващата седмица, макар че го очаква арест. Бизнесменът каза, че е учуден от обвинението и отрече някога да е подбуждал Бойков към престъпление.

Над 500 хил. пароли

Освен НАП е хакнат и популярна платформа, предоставяща имейл-услуги, твърдят от прокуратурата. Засега името не се споменава. Според зам.-главния прокурор Иван Гешев става дума за "популярен български сайт за електронна поща". Установено е, че от него са изтеглени над 500 хил. имейл адреса заедно с паролите им.

"Т.е. някой е хакнал пощенската платформа. Намрени са над 500 хил. пароли плюс съответните имейл адреси. Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малко представлява нерегламентирана дейност", заяви Гешев, цитиран от "Фокус".

Доказателства

Делото за пробива в НАП вече се разследва от специализираната прокуратура, става ясно от съобщението. Очевидно по нейно разпореждане служители на ГДБОП извършиха повторен обиск в офисите на дружеството, намиращи се в комплекса "Есте", където живее финансовият министър Владислав Горанов.

Открити са допълнителни доказателства, посочва се в съобщението. Не е изключено обвинения да бъдат повдигнати на още хора.

Намек за предстоящите промени в обвиненията направи преди дни главният прокурор Сотир Цацаров. Той посочи, че Бойков не е действал сам, а имало поръчител и подбудител. За поръчител все още не се говори.

Има и още

Друга подхвърлена от Цацаров реплика – че още фирми са станали жертва на хакерски атака – също е потвърдена от съобщението.

"Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани“, пише в него.

По-конкретен от Цацаров бе заместникът му Иван Гешев. Той директно заяви, че "Тад Груп" са се занимавали с киберрекет.

Не сме пъдари

Собственикът на фирмата Иван Тодоров заяви, че от няколко години компанията му се опитва да подобри сигурността и на институции, и на фирми у нас. Той обясни, че не познава добре Бойков и отношенията им били само служебни. На въпрос дали следи онлайн дейността на служителите си, Тодоров отговори:

"Не сме пъдари на нашите служители, имаме политики, които те трябва да спазват и вярваме, че го правят".

И КПКОНПИ се включва в играта

След повдигане на новите обвинения срещу тримата, прокуратурата е сезирала и антикорупционната комисия КПКОНПИ. По закон повдигането на обвинение е основание за внасяне на иск за отнемане на имущество. За да се случи това, комисията трябва да прецени, че някой от тримата го е придобил чрез престъпление.

Споделяне

Още от България