Прокуратурата атакува и сделките за “Хемус ер”, "Арсенал" и "Елените"

Приватизационната сделка за “Хемус ер” също е в списъка на прокуратурата, изпратен в Агенцията за приватизация, научи mediapool.bg. Вчера от агенцията съобщиха, че при тях е пристигнал списък от хората на Филчев със сделки, за които прокуратурата твърди, че има установени нарушения. В списъка са и ОЦК - Кърджали, "Хлебна мая" - Русе, "Санкт Петербург" – Пловдив, "Арсенал" - Казанлък, хотел "Средец" - Слънчев бряг и курортно селище "Елените".

АП възнамерява да проведе вътрешна проверка по всички сделки, заявиха днес от агенцията. Информацията ще бъде преценена от изпълнителния съвет на агенцията, който след това ще я препрати за получаване на задължителни указания от Надзорния съвет.

Най-вероятният резултат от тези действия ще бъде прехвърлянето на информацията към новосъздадената Агенция за следприватизационен контрол. След последните законодателни промени тя е единственият орган, който може да вземе решение за налагане на санкции на новите собственици или за разваляне на сделки. Новата агенция има изпълнителен директор (Аксиния Славчева), но парламентът все още не е одобрил членовете на надзорния ѝ съвет.

Правомощията на прокуратурата да иска разваляне на приватизационни сделки бяха отменени през 1997 година. Тогава бе преценено, че подобен иск може да бъде заведен само от продавача. Мотивът бе, че сделка се сключва между две страни и логиката е тя да бъде атакувана пред съда именно от една от двете, ако е недоволна. Оттогава, ако при прокуратурата дойдат данни за незаконни действия при дадена сделка, тя информира Агенцията за приватизация или даденото министерство, извършило сделката, да поиска нейното разваляне.

На 26 юни депутатът от БСП Любен Корнезов внесе предложение за промяна в Гражданско-процесуалния кодекс, която да даде право на прокуратурата да иска от съда разваляне на приватизационни сделки. Предложението на Корнезов бе гласувано на първо четене от парламента заедно още два проекта за поправки в Гражданско процесуалния кодекс. В текста се казва, че прокуратурата трябва да има право да предявява искове, когато е нарушен държавния интерес. Корнезов уточни, че това включва не само приватизацията, но и решения, свързани с управлението на публична и общинска собственост.

Още след парламентарните избори м.г. хората на Филчев обявиха мащабна проверка на над 200 приватизационни сделки, сключени по време на управлението на ОДС. На разширена среща с представители на МВР, финансовото и правното ведомства и Агенцията за приватизация, зам.главният прокурор Христо Манчев обяви първите в списъка, започвайки от Плама, авиокомпания Балкан и Нефтохим. Последното предизвика остра реакция от страна на собственика на бургаската рафинерия Лукойл, който публично протестира срещу включването на фирмата сред компанията на закъсали предприятия.

Споделяне

Още от Бизнес