Прокуратурата атакува като нищожно разрешението за строеж край Алепу

Внесеният протест в съда трябва да спре дейностите по "подпорната стена"

Снимка Иво Мирчев

Върховната административна прокуратура е поискала от Административен съд – Бургас да обяви за нищожно строителното разрешително за "Алепу вилидж" и да се спрат дейностите по конструкцията, която първоначално трябва да укрепи крайбрежно свлачище, а след това да стане вилно селище. Това съобщиха в понеделник от държавното обвинение, което е внесло протест срещу издаденото от главния архитект на Созопол строително разрешително за курортния комплекс.

Аргументът за нищожността на разрешителното е, че малко след като е влязло в сила та е било променено, допълнено и е вписан нов възложител, което го прави нищожно.

Действията на прокуратурата са в резултат на възложената на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) незабавна проверка за законността на строежа между нос "Свети Тома" и т. нар. Шофьорски плаж.

Инспекцията е установила, че главният архитект на община Созопол е издал разрешение за строеж на 26 февруари 2018 г. за "укрепване на свлачище" в местността "Алепу", землище на гр. Созопол, на името на "Алепу вилидж".

С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 г. възложителят декларирал, че няма да използва това разрешително, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Така главният архитект на Созопол издал ново разрешение за строеж на 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс "Алепу вилидж". То е за етапно строителство - първи етап - "укрепване на свлачище" "Алепу вилидж", и втори етап - "курортен комплекс" – подземна и надземна част, в местността "Алепу". Строежът е определен като първа категория.

В разрешителното от 10 септември 2018 г. обаче са били допуснати изменения в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение. Вписан бил и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. В доклада на ДНСК имало и други констатации, изясняващи действителното положение по случая.

След анализ на всички получени материали, от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешително за строеж не подлежи на отмяна, заключават, че всяко следващо разрешително, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.

От "Алепу вилидж" и изпълнителя на строежа "ГБС Турс" заявиха, че приемат с разбиране действията на държавните институции. Те уверяват, че към момента на обекта не се извършват строителни дейности.

"Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност. На всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име, ще бъде потърсена съдебна отговорност", посочва се в съобщението до медиите на двете компании.

Прокуратурата поиска проверката на 5 юни, същия ден премиерът Бойко Борисов обяви, че ако построеното до момента е подпорна стена, то вторият етап от проекта, който включва хотел, "с голяма степен на вероятност няма да се случи.

Направените до момента "кутийки" щели да станат "прекрасно местообитание за птици, животни", каза тогава министър-председателят. "Спираме го на този етап строежът и това се превръща в прекрасно местообитание за птиците", добави той.

Скандалът със строежа край Алепу избухна отново, след като през февруари 2019 г., поради съмнения за незаконно строителство, той бе спрян, докато се отстранят откритите нередности в техническата документация. Тогава от бургаския строителен контрол заявиха, че се строи брегоукрепителна стена заради регистрирано през 2009 г. активно свлачище. Това се извършва от компанията "Главболгарстрой", която има и разрешение за изграждане на три сгради - част от ваканционен комплекс, и която притежава и стопанисва намиращия се в непосредствена близост комплекс "Св. Тома". Преди това от дружеството обясниха, че всъщност изграждането на ваканционното селище е, за да се спре свличането на брега в района.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес