Прокуратурата атакува продажбата на "Атоменергоремонт" на Самоковеца

Прокуратурата е атакувала сделката за "Атоменергоремонт" с "Българска енергийна компания", свързвана в медиите с Константин Димитров - Самоковеца. Това стана ясно от съобщение на Върховния административен съд (ВАС), който е насрочил за 15 септември първото открито съдебно заседание по делото.

То е образувано по протест на Цони Цонев, заместник-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура. Цонев атакува решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, с което беше одобрена продажбата на 70% от капитала на "Атоменергоремонт" ЕАД - гр. Козлодуй на "Българска енергийна компания".

"Българска енергийна компания" плати 15,630 млн.лв. за 70% от капитала на "Атоменергоремонт". За срок от 5 години, купувачът се задължи да направи инвестиции в размер на 6,190 млн.лв. и да поддържа средносписъчен брой на заетите от 781 души.

В протеста се твърди, че липсват мотиви към решението на Надзорния съвет. От Агенцията за приватизация и заявиха, че както в този случай, така и при всички останали решения на надзорниците - независимо дали одобряват или отказват дадена сделка, се мотивират.

Според заместник-главния прокурор, решението на Надзорния съвет на агенцията противоречи на текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Закона за безопасно използване на ядрената енергия, на Закона за защита на класифицираната информация и на наредбата за конкурсите.

В протеста Цонев пише, че от действията на органите на АП може да се направи извод, че целта им е била продажба на всяка цена на определен купувач.

Според него не са съобразени целите на закона за приватизация, които са прозрачност, икономическа ефективност, равнопоставеност на инвеститорите, осигуряване на икономически растеж и конкурентноспособност на приватизиращото се предприятие.

Делото е насрочено за първия ден след края на официалната ваканция на съда. То е образувано преди началото на лятната отпуска на магистратите през август, уточниха от ВАС. Сделката за "Атоменергоремонт" бе сключена в края на месец юни.

По тази сделка имаше доста сериозно напрежение между Агенцията за приватизация и Министерството на енергетиката. То бе предизвикано от факта, че АП не включи като показател при оценката на офертите наличието на професионален опит на кандидат-купувача. "Атоменергоремонт" единствено има необходимата техника да извършва ремонтни работи на големите турбини на електроцентралата в Козлодуй.

Министър Ковачев твърдеше, че е изпратил искане за ценз на купувача, а от ведомството на Илия Василев уточняваха, че писмото е пристигнало едва след като правилата на конкурса вече са били изпратени до участниците и не е имало възможност да се променят.

След сделката и министър Ковачев, и председателят на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев публично изразиха недоволството от избрания инвеститор. Вапирев дори предупреди, че ако "Атоменергоремонт" влоши качеството на дейността си, агенцията може да отнеме лиценза на ядрения оператор АЕЦ.

Според източници от енергийните среди, компанията и в момента работи на територията на централата като подизпълнител на международния консорциум по модернизацията на 5-ти и 6-ти блок.

Друг проблем покрай сделката бе издаването на допуск на купувача от Национална служба "Сигурност", тъй като работи на територията на ядрена централа. В прессъобщението на АП за подписване на сделката бе съобщено, че е постъпило становище от компетентните органи на Република България по смисъла на Закона за достъп до класифицирана информация и ведомството се съобразило изцяло с него. То позволявало да се пристъпи към подписване на сделката.

Според източници на mediapool.bg от контраразузнаването обаче допуск по време на подписване на сделката не е издаден.

Без издаден допуск Изпълнителният съвет на АП внесе сделката за одобрение в Надзора на агенцията. Тогава доводът бе, че няма проблем надзорът да прецени ситуацията, когато получи нужната информация от НСС.

Ден след това директорът на контраразузнаването ген.Чобанов заяви пред депутатите от парламентарната вътрешна комисия, че справка във фирмените регистри не показвала връзка на Самоковеца с купувача "Българска енергийна компания", но обясни, че проверките на службата продължават.

След още един ден, отново без разрешение или отказ за допуск, Надзорният съвет одобри приватизационния договор с 5 на 2 гласа. Против гласуваха представителят на ОДС Димитър Бъчваров и на БСП Никола Койчев.

Споделяне

Още от Бизнес