Прокуратурата атакува протестите със СРС-та с Божков

Главният прокурор видя подкрепа за себе си в позицията на посолството на САЩ за протестите

Прокуратурата атакува протестите със СРС-та с Божков

Очевидно амбициран от ясната позиция на САЩ в подкрепа на протестите, искащи оставката му, главният прокурор Иван Гешев отвърна с поредно бомбастично разкритие, внушаващо, че протестите са организирани и платени от обвиняемия бивш хазартен бос Васил Божков.

Говорителката на Гешев Сийка Милева анонсира във вторник сутринта новина, че Специализираната прокуратура ще оповести разследване по Глава първа от Наказателния кодекс - за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. По думите ѝ от въпросното разследване ще се разбере, че "организирана престъпна група от обвиняеми, действащи политици и журналисти работи, за да опази откраднатите от олигарските милиони, дори милиарди от народа".

Малко по-късно прокуратурата разпространи доказателствата си - записи чрез СРС телефонни разговори на Божков, в които се обсъжда организацията на протести, както и бъдещите действия на Божков по създаване на политическа партия и евентуални промени в закона за съдебната власт, така че правомощията на главния прокурор да бъдат орязани.

Прокуратурата твърди, че Божков си говори с главния редактор на сайта "Фрогнюз" Огнян Стефанов и депутата от левицата Александър Паунов, който е лидер на Комунистическата партия и коалиционен партньор на БСП. До момента няма никакви свидетелства именно "Фрогнюз" да е основен стълб на протестите, а що се отнася до Паунов – той е вероятно е сред най- маргинални политици в страната, който не е в позиция да повлияе дори на собствената си парламентарна група, която незабавно го изхвърли от редиците си.

Прокуратурата пусна записите от разговорите на Божков и като аудиофайлове, и в писмен вид, уточнявайки, че се е снабдила с тях от ДАНС.

Има и трети разговор с неизвестен мъж, който иска от Божков 30 хил. долара. Парите са за разноски на 13 свидетели, които трябвало да се явят по дело в Ню Йорк. От разговора не става ясно какво е делото, нито срещу кого.

Разследващите смятат думите на Божков за истина. Това е в рязък контраст с досегашното им поведение – да се правят на глухи за твърденията му, че е раздавал многомилионни подкупи за премиер и министри. Досега прокуратурата винаги излизаше с оправданието, че не коментира твърдения на обвиняеми. Сега е образувано ново дело – по глава Първа от НК, където са описани престъпленията против държавата като измяна, предателство, насилствена смяна на конституционния ред, диверсия, тероризъм и други. От съобщението не става ясно за какво точно престъпление се води делото, а изнесените СРС-та по никакъв категоричен начин не доказват твърденията за организиран заговор зад протестите.

И Гешев, и Сийка Милева обаче бързо стигнаха до основната си мишена - президентът Румен Радев, който подкрепи исканията на протеста за оставка на правителството и главния прокурор.

"Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", обяви Гешев в Туитър.

"Чакаме и отговор от президента. Как концепцията му за прокурорски рекет и за мафията в прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзки на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни", каза Милева.

"Медийното правосъдие на главния прокурор оставяме без коментар", заяви прессекретариатът на Радев, цитиран от бТВ.

Можеше да ги прочетете в някое интервю

Божков не закъсня с реакцията на пуснатите СРС-та. Във фейсбук той иронизира прокуратурата, че всички тези доказателства били публични.

"Хунта, "разтърсващите доказателства" можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първият им ден и ще продължавам да го правя", написа той.

Чакам да ме арестуват

Журналистът Огнян Стефанов призна, че си е говорил с Божков. В собствения си сайт Frognews той написа, че очаква да го арестуват във всеки един момент.

"Колкото до разговорите ми с Васил Божков, те са чисто журналистически и няма да откриете дори намек за нещо конспиративно в тях. Не познавам този човек. Но той е част от информационния поток и задължение на всяка медия е да търси и неговото мнение по неща, които по някакъв начин го засягат. Да, разговарял съм и с Цветан Василев, който е в Белград. Говорили сме за различни неща. Но да ме въвличат в заговори и антидържавна дейност – това е отвратително", написа Стефанов и напомни, че срещу него има други дела.

Той заяви също, че не е близък с президента Румен Радев, а е имал само три срещи с него. "Имал съм поне 30 срещи с премиера Бойко Борисов, защо прокуратурата не ги извади", попита реторично журналистът и изрази учудване защо няма досъдебно производство и срещу Борисов, по което да бъдат приложени СРС.

Стефанов отрече да има роля в организацията на протестите и че не знае дали Божков е замесен: "Нямам никаква роля в това. Не мога да отговарям за него. Не го познавам този човек. Носители на промяната са протестиращите, те са моите хора, те са на площада, Божков не е моят човек. Не смятам, че той може да е носител на промяната."

Гешев за позицията на САЩ: Благодаря на партньорите

В понеделник вечерта посолството на САЩ у нас подкрепи протестите срещу правителството и самия Гешев. Прочитът на Гешев обаче е, че САЩ подкрепя действията му, за което той благодари на "партньорите". В същото време в нея се изразява подкрепа за протестите в страната, чиито основни искания са оставка на правителството и на главния прокурор:

"Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България".

Гешев обаче видя подкрепа за собствените си действия и благодари на "партньорите ни от Съединените щати и посолството им в България за подкрепата за върховенството на закона и безкомпромисните действия на прокуратурата".

"Днес ще го покажем на всички българи за пореден път!", декларира той малко преди да изнесе СРС-тата, доказващи според него "заговора", който стоял зад протестите.

Последвалото изявление на Милева обаче не показа нищо освен познатите вече опорни точки, изказвани от Гешев многократно. Тя повтори, че прокуратурата била подложена на безпрецедентен натиск, който не бил само политически. Отдавна прокурорите знаели, че се изправят срещу хора, заграбили милиони и милиарди от "народа". Те щели да направят всичко, за да запазят заграбеното.

Милева спомена две имена – на Васил Божков и Цветан Василев, които си общували с "честни" политици и "свободни" журналисти.

Тя се закани, че прокуратурата ще продължи да разследва и членове на правителството, и служители от администрацията на президента. Според нея топката вече е в другите власти.

"Прокуратурата е твърдо решена да не поставя никой над закона", заяви Милева.

Споделяне

Още по темата

Още от България