Прокуратурата атакува “царските” гори директно пред съда

Прокуратурата атакува “царските” гори директно пред съда

В началото на септември прокуратурата смята да заведе дело пред районния съд за обявяване за нищожни на две решения, с които поземлената комисия в Самоков е върнала 4500 дка гори в повече на бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Това съобщиха в петък пред Mediapool от Върховна касационна прокуратура (ВКП).

Ден по-рано Малина Ачкаканова, наблюдаващият прокурор по досъдебното производство за извършени длъжностни престъпления по казуса, съобщи пред Mediapool, че в началото на юли е било изпратено искане до Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП) за преразглеждане на двата акта. Прокуратурата вече разполага със заключения на експерти, че са върнати 4500 дка повече гора.

Само 24-часа по-късно и след обмен на информация между прокуратурата и ведомството на Нихат Кабил, стана ясно, че подобно искане не е било изпращано. От ВКП уточниха пред Mediapool, че то е било подготвено от Върховна административна прокуратура (ВАП), но така и не е стигнало до  земеделското министерство, защото не е било изпратено.

Причината е, че държавното обвинение на най-висше ниво се е отказало да търси процедурата връщане на горите на държавата през Нихат Кабил и са решили да атакуват актовете директно пред съда. Прокурор Ачкаканова е чакала отговор от МЗП, защото е смятала, че ВАП все пак са изпратили документа, уточниха от държавното обвинение.

Като друга причина за недоразумението от ВКП посочиха закъснението на експертизата, която е трябвало да покаже точните граници на върнатите в повече декари гора. Без тях е невъзможно да се търси отмяна на решение на поземлената комисия и успех на бъдещото съдебно дело.

Абсурдът с Кабил

Най- абсурдното в цялата ситуация е, че след като в четвъртък Mediapool цитира думите на прокурор Ачкаканова за отправено искане към МЗП да се ревизират две решения за “царските” гори, министър Кабил излезе с официален коментар, разпространен от пресцентъра на МЗП. В него той каза, че въпросът е от “частно- правно естество” – така министърът възприема раздържавяването на горите в полза на бившия цар и сестра му. Освен това посочи, че ако е допуснат пропуск, МЗП ще се съобрази с решението на съда. Не бе пояснено за кой съд става дума, тъй като само изпълнителната власт може да оспори пред съда реституционни актове, но това не е направено досега.  

В петък, явно след предизвиканата от медийни питания суматоха и след проведени разговори с прокуратурата, от МЗП съобщиха, че при тях не е постъпвало искане. В новото изявление Кабил се забелязва и лека корекция на позицията:

“Ако подобно искане от прокуратурата или от съда постъпи в министерството, ще предприема всички необходими законосъобразни действия в изпълнение на съответното искане”. По закон министърът не е длъжен да се съобрази с искането.

В същото време Кабил съобщи, че е провел в петък разговор с главния прокурор Борис Велчев, от когото е получил “искрени извинения за недоразумението”, което го въвличало “като страна в един широко дискутиран в обществото случай по възстановяването на гори на наследниците на цар Борис ІІІ”.

Той дори е поискал и получил от Велчев уверение, че ще бъдат взети “съответните мерки подобни недоразумения за в бъдеще да не бъдат допускани”.

Паралелно с делото за отмяна на актовете на поземлената комисия, прокуратурата води и досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления при връщането на терените. В периода от 2000 до 2003 г. на лидера на НДСВ са върнати общо 16 541 дка гори в Рила. Това става с общо седем решения на поземлената комисия в Самоков, а след това и на общинската служба по горите.

Това е третото наказателно производство, което се образува от държавното обвинение за реституцията на имотите и земите на Саксбурггтоски.

На 23 август 2006 г. Софийска градска прокуратура образува две дела за реституцията на резиденция “Врана” и царските имоти в Самоковска община – “Бистрица”, “Саръгьол” и “Ситняково”. Те са за длъжностни престъпления и заведени по познатата схема срещу неизвестен извършител. И двете дела са пред приключване.

Споделяне

Още по темата

Още от България