Прокуратурата атакува в съда увеличението на цените на парното и топлата вода

Прокуратурата атакува в съда увеличението на цените на парното и топлата вода

Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира в четвъртък пред Административния съд София-град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което бе увеличена цената на топлинната енергия.

С решението си регулаторът реално е увеличил цената на парното и топлата вода с повече от 25%, аргументират се от прокуратурата. Според протеста с решението си КЕВР на практика се е съгласила да не спази закона, за да осигури повишаването на съответните цени.

"Подобна ситуация не е в унисон и с целите по член 2 от Закона за енергетиката и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на природния газ, обуславяща настоящото решение неминуемо ще бъде утвърдена", се казва в съобщението на прокуратурата.

ВАП е изисквала от председателя на КЕВР да я уведоми писмено защо регулаторът не е изпълнил съдебно решение от февруари 2017 г., с което Върховният административен съд отменя частично решение на комисията, определящо преференциални цени за изкупуване електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници. Административната преписка е била изпратена за ново произнасяне от регулатора. До настоящия момент няма ново решение, което да е в съответствие с указанията в съдебното решение, поради което прокуратурата е поискала съдът да санкционира комисията.

Прокурорският протест срещу новите цени на парното и топлата вода става на фона на скандала "ЦУМ-гейт", който бе последван от показни акции в КЕВР, пътната агенция и Националната електрическа компания.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?