Прокуратурата: "Бракуваните" бюлетини са използвани на изборите

Цацаров обвини МС в нулев контрол, знае с кого е говорил собственикът на "Мултипринт"

Превърната в мишена на обвинения от страна на ГЕРБ, прокуратурата енергично защити акцията в Костинброд с откритите 350 000 надпечатани бюлетини, потвърждавайки, че те са били годни, неохраняеми и готови за експедиция. Малка част от тях дори са били вкарани в обръщение по поръчка на Министерския съвет. В отговор на нападките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за недопустима намеса на държавното обвинение в изборите, отнела на партията му 5-6% от изборния резултат, обвинител №1 Сотир Цацаров заяви: Прокуратурата няма да седи и да наблюдава извършването на престъпления, без да прави нищо.

 

Независимо от предоставените в сряда факти и веществени доказателства, засега не е повдигнато нито едно обвинение във връзка с разследването на нечувания скандал, което се наблюдава изкъсо от Брюксел и бе силно насърчено от международните наблюдатели на изборите у нас.

 

Според Цацаров досега е безспорно установено, че възложителят на поръчката за отпечатването на бюлетините за изборите - главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков, не е упражнил никакъв контрол - "нула цяло и нула, как тя се изпълнява".

 

Предаваната на живо от редица медии пресконференция в сряда се превърна в истинско риалити, тъй като атмосферата бе допълнително нажежена от среднощен анонимен сигнал, разпратен по електронните пощи на няколко медии, сред които Mediapool. Писмото, получено часове преди предварително обявената пресконференция на Цацаров, е от група "достойни прокурори", които изцяло подкрепят тезата на Борисов и заместника му Цветанов и твърдят, че акцията с изловените 350 000 надпечатани бюлетини в печатцитата на общински съветник от ГЕРБ в Костинброд е осъществена от "наети за поръчката на Делян Пеевски и Сергей Станишев".

 

Според Сотир Цацаров този сигнал се вписва в атаките на ГЕРБ срещу прокуратурата, но предупреди авторите, които според него не са прокурори: "Ще си свършим работата".

 

В продължилата два часа пресконференция прокурори извършваха пред репортерите процесуално-следствени действия, двама журналисти бяха използвани като поемни лица при отварянето на запечатани пликове с намерените бюлетини, четени бяха и свидетелски показания.

 

Поне три пъти по искане на ЦИК от склада са вадени "бракувани" бюлетини

 

Основната цел на представлението бе да се покаже, че в печатницата "Мултипринт" в Костинброд е имало напълно редовни бюлетини, а не само брак, както твърди нейният собственик Йордан Бончев (общински съветник от ГЕРБ в Костинброд). Още в събота, деня за размисъл, когато гръмна скандалът, от печатницата се оправдаха, че откритите количества са технологичен брак, но обвинителите отричат.

 

В сряда пред медиите бяха показани иззети бюлетини, които визуално не се различаваха от мострите на ЦИК. Четени бяха показания на икономическия директор на "Мултипринт", чието име не беше споменато, който обяснява, че поне три пъти от склада са изваждани бюлетини - като единия път е било по искане на ЦИК. Това е станало по разпореждане на служителя от Министерския съвет Иво Цонков. Показани бяха и подписаните приемно-предавателни протоколи. "Как от склад с бракувани бюлетини ще дават бюлетини на ЦИК", попита риторично Цацаров.

 

"Ако приемете, че това е брак, проверяващият екип трябва да приеме, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак за Пазарджик, брак за Шумен, брак за Варна, тоест имаме брак, предвиден за всеки един многомандатен избирателен район (МИР). Тези данни за нас бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес", заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

"Аз трудно мога да си представя, че в една държава, която прави избори, отпечатването на бюлетините се възлага на частна фирма, която пък получава правото сама да организира превоза им. Тази държава разполага с печатница на БНБ, разполага с достатъчно възможности да осигури превозването на бюлетините. Защо ни е изобщо обществена поръчка, когато държава може сама да го направи?", запита риторично Сотир Цацаров.

 

Един телефонен разговор сменя показанията на собственика на печатницата

 

Собственикът на печатницата Йордан Бончев е дал противоречиви обяснения пред разследващите при първото им посещение в печатницата в петък вечерта.

 

Той казал на прокурорите, че в склада се съхраняват бюлетини, които са брак и надпечатани бюлетини заради технологичния процес.

 

"Три часа и няколко телефонни разговора по-късно г-н Бончев каза, че става дума само за технологичен брак. Ще стане ясно с кого. Аз знам, но това е по-голяма следствена тайна", каза Цацаров по повод телефонния разговор, променил показанията на Бончев.

 

В обясненията на икономическия директор на "Мултипринт", прочетени от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, става ясно, че след 8 май, когато печатницата е предала на държавата поръчания тираж бюлетини, Иво Цонков от Министерския съвет им се обажда и иска допълнително количество бюлетини за район Триадица и за София-област.

 

Икономическият директор ги взема от склада, а не се печатат допълнително. Главният прокурор Цацаров обясни, че е абсурдно, ако има нужда от допълнителни бюлетини, да се искат от печатницата. Според обществената поръчка задължително отпечатаният резерв трябва да се намира в съответните РИК, а не в печатницата.

 

За да убедят присъстващите журналисти в правотата си, прокурорите поканиха двама от тях за поемни лица, които да свидетелстват за веществени доказателства. Пред журналистите бяха отворени пликове с иззетите бюлетини от т.нар. брак. Те оказаха се напълно годни бюлетини от София и Кърджали. Бюлетините, които се отварят, не са отбелязани.

 

Три сигнала

 

Сутринта на 10 май в прокуратурата постъпва сигнала за незаконен печат на бюлетини в Костинброд. Пратени са трима служители на ДАНС, които извършват проверка.

 

Собственикът на печатница уверява проверяващите, че всички бюлетини са експедирани и има само макулатура. Имало и годни бюлетини, все пак признава Бончев. Виждат 4 броя палета макулатура в незаключен склад. След това проверяващия екип обаче вижда 10 палета - част от тях нарязани и сгънати, част от тях - не. Експерт по полиграфия от БНБ свидетелства, че сред тях са налице "напълно годни бюлетини, представляващи надтираж".

 

Палетите съдържат бюлетини за различните многомандатни райони. Палетите даже имат етикети - Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Външно министерство (бюлетини за чужбина), Варна. Снимките на надписаните купове пакетирани бюлетини бяха показани пред медиите.

 

Дали намерените палети са предназначени за всички МИР или само за назованите, прокуратурата обеща да съобщи след детайлния оглед. "Ще получите точна информация по брой бюлетини", подчерта главният прокурор.

 

Коли с двойно дъно наети да извозват бюлетини

 

И.д. градският прокурор Роман Василев съобщи, че късно вечерта е получен втори сигнал, че има транспортна фирма, която е трябвало да извози бюлетините. Установено е коя е фирмата, тя не е от Костинброд. Василев не съобщи коя е фирмата, нито какви показания са дали собствениците ѝ. Той намекна за открити товарни автомобили с двойно дъно. Колите не са влезли в употреба заради изтичането на информация за акцията към медиите.

 

Сигналът за транспортната фирма, както и за надпечатаните бюлетини, е подаден също от БСП.  Цацаров иронично отхвърли критиките на Бойко Борисов, който обясни, че прокуратурата е допуснала грешка като не е проследила с джипиеси къде биха могли да бъдат използвани бюлетините.

"Въпреки съветите по оперативно-тактическо майсторство, проследяването на определени палети, проследяването на групи бюлетини, от територията на печатницата, ние сме счели за абсолютно невъзможно. Това е невъзможно по следните причини: 24-часов режим на работа и цифром и словом – 82 камери на територията на цялото предприятие, които фиксират абсолютно всяко действие в предприятието и записват информацията на седем броя записващи устройства, които ние вече сме иззели. Може да не сме прави; може да не сме толкова опитни – със силите си на Прокуратурата, толкова умеем", обясни главният прокурор.

 

По-късно е подаден и трети сигнал, този път, че хора с достъп до системата на "Информационно обслужване" се готвят да манипулират резултати. Той все още се проверява.

 

В историята има интерес щрих и около изпълнението на самата обществена поръчка за печатането на бюлетините от "Мултупринт". На 12 април фирмата получава факс, че е спечелила обществената поръчка, на 22 април започва да печата бюлетините, а едва на 27 април сключва договора с Министерския съвет.

 

Цацаров информирал Плевнелиев в петък вечерта, той наредил охрана на бюлетините

 

След получаване на справката от ДАНС и образуване на досъдебното производство, след първите действия по разследването, след като бяха посочени данни от ДАНС, които тепърва трябва да бъдат проверявани, информирах президента на републиката, разказа Цацаров. Това е станало в 22.10 часа в петък по телефона.

 

Президентът бе информиран, не защото прокуратурата дължи отчет, а защото следващият ден е ден за размисъл, на по-следващия предстоят избори. Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като незабавна задача, бе организирането на охрана на намерените бюлетини. Охраната бе възложена на жандармерията, каза Цацаров.

 

Той предложил на президента до приключване на изборите на 12 май прокуратурата да не изнася информация. На следващия ден, 11 май, обаче, случилото се в Костинброд бе оповестено от една медия (ТВ7). Около 17.00 часа, поради огромния медиен интерес, прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение, поясни главният прокурор.

 

За мен е абсолютно необяснимо защо една партия се идентифицира с този инцидент

 

"За мен е абсолютно необяснимо защо една политическа партия индентифицира себе си с този инцидент за да твърди, че прокуратурата буквално е свалила техният изборен резултат с пет, шест процента. Реакцията на лидерите на останалите политически партии трябва да бъде преценена от ЦИК, защото, според мене, тя беше просто експлоатация на събитието за собствените им политически цели", коментира Цацаров.

 

Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите, настоя той. Единственият извод е, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позиция не съответства на моите разбирания за работата на институциите, каза Цацаров.

 

МС не е упражнил контрол върху отпечатването и съхранението на бюлетините

 

Не можем да говорим за вина на служебното правителство, а за евентуална отговорност на длъжностни лица от Министерския съвет или от неговата администрация, смята Сотир Цацаров. Той уточни, че главният секретар на МС Росен Желязков, който е сключил договора с "Мултипринт", е разпитван два пъти като свидетел.

 

За отпечатването на бюлетините и съхраняването на това, което ви показахме, не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя, категоричен е Цацаров. Той отправи силна критика и към Изборния кодекс, който позволява подобни неща да се случват. Според него в закона трябва да е записано, че бюлетините се печат в печатницата на БНБ и държавата трябва да осигурява тяхното транспортиране до избирателните секции. "За мен сегашната ситуация е необяснима", каза главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България