Трима бивши председатели на съдийския съюз настояват

Прокуратурата да обвини или Цветанов, или съдия Мирослава Тодорова

Прокуратурата да обвини или Цветанов, или съдия Мирослава Тодорова

Трима авторитетни съдии призоваха главният прокурор Борис Велчев да поиска от министър Цветан Цветанов информацията, въз основа на която твърди, че председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) действа в "услуга на организираната престъпност и защо не е сезирал за това прокуратурата. Повод за безпрецедентното искане, отправено от  тримата бивши председатели на ССБ Капка Костова, Нели Куцкова и Стоил Сотиров са изявленията на Цветанов пред в. "24 часа", че съдия Тодорова е действала в услуга на мафията като е забавила с две години и половина мотивите си по делото срещу Васил Маникатов. В същото интервю вицепремиерът признава, че ежедневно си говори с определени съдии и прокурори, определяйки ги като "носители на промяната".

Веднага след отправените от Цветанов обвинения, съдия Тодорова отговори с отворено писмо, в което се казва, че Маникатов е осъден от нея на 8 години затвор при първоначален строг режим и към настоящия момент той все още трябва да е в затвора.

Ако наистина съдия Тодорова е подпомагала организираната престъпност, прокуратурата трябва да повдигне обвинение, но ако се установи, че това не е вярно, точно прокуратурата трябва да се произнесе дали министърът на вътрешните работи, като прави такива изявления от името на ръководеното от него ведомство, не е извършил длъжностно престъпление, смятат съдиите Костова, Куцкова и Сотиров.

Според тях това е поредният опит на Цветан Цветанов да прави внушения и да се произнася за вината на подсъдими преди влизането в сила на тяхната присъда.

"Знаете, че за подобно изказване по висящо дело България вече е осъдена от съда в Страсбург. Понятно е ожесточението на министър Цветанов срещу позицията и действията на ССБ по повод на неговите яростни атаки срещу съда, довели дори до критичния доклад на Европейската асоциация на съдиите, изпратен и до Европейската комисия. Но направените от него внушения, че председателят на ССБ създава благоприятна среда в полза на организираната престъпност, няма да бъдат оставени от нас без последствие", се казва в позицията на тримата бивши председатели на съюза.

Те припомнят, че Цветанов многократно си е позволявал да отправя обвинения без конкретни факти срещу съдии, а призивите МВР да ги разследва са останали без отговор. Поради тази причина те за първи път се обръщат към главния прокурор Борис Велчев.

"В правомощията на оглавяваната от Вас институция е да изиска конкретната информация, с която господин Цветанов разполага и въз основа на която прави горните внушения по отношение на съдия Тодорова", се казва в писмото.

Съдиите настояват още прокуратурата да провери, ако Цветанов е имал факти, то защо не ги е предоставил на държавното обвинение навреме. Според тримата съдии твърденията на министъра са извън неговата компетентност, засягат интересите на правосъдието и увреждат конкретен съдия.

"И на други висши представители на изпълнителната власт в различни предходни правителства сме обяснявали, че в момента, в който тяхната политическа сила премине в опозиция, точно те са хората, които най-много имат интерес от независим съд, който няма да се страхува и да "служи” на силните на деня. И сега заявяваме, че ССБ няма да се откаже от действия в защита на независимостта на съда и на правовата държава", се казва в писмото.

Те настояват още да се разпореди проверка защо Васил Маникатов се е оказал извън затвора много преди изтичането на срока на присъдата му.

Обвинителната "пледоария" на Цветан Цветанов срещу съдия Мирослава Тодорова продължи и във вторник, след отвореното писмо на тримата съдии. По време на представянето на проект за борба с трафика на хора във френското посолство, той заяви, че потвърждава думите си за "съдебния октопод" от понеделник, но не може да ги докаже. 

"Какво разследване вие очаквате да се направи, тук няма комуникация между Васил Маникатов и съдия Тодорова, но тук има умисъл в действията със забавяне с три години на мотивите по едно изключително тежко престъпление, което в страните от ЕС подобно нещо не може да се случи, защото там има правораздаване в законовите срокове и присъди, съизмерими с престъплението", обясни той.

Цветанов в типичен стил изказа и хипотезата, че Тодорова се е застраховала срещу разследващите: "Аз съм сигурен, че тя (Тодорова - бел. ред.) от юридическа гледна точка няма проблем, защото тя не е глупава, за да направи това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?