Прокуратурата да прогледне и за ТЕЦ "Варна" и пристанището й

Тая железария изобщо не работи, едва сега е получила лиценз да ползва газ, каза Христо Иванов

Прокуратурата да прогледне и за ТЕЦ "Варна" и пристанището й

Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "За, България" Христо Иванов призова прокуратурата, както е прогледнала за нередностите със сарая на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец" край Бургас, по същия начин да прогледне и за нередностите със студения резерв, плащан на ТЕЦ "Варна", и впрягането на държавата, за да обслужи проекта на пристанището му с пари на данъкоплатците. Той поиска и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради това, че си е затваряла очите за нарушенията.

В петък пред журналисти край пристанището на ТЕЦ "Варна" до село Езерово, Иванов заяви, че прокуратурата трябва да каже какво са установили поисканите досега то редица граждански организации проверки на техническото и финансово състояние на въглищната мощност, за която дружеството каза, че е преобразувало да работи на природен газ.

"ТЕЦ "Варна" обаче е получила лиценз за опериране на природен газ едва през юли тази година. Това води до съмнение - силно, че досега не са могли да работят на газ. Тоест, е трябвало да работят на въглища и е съмнително дали са спазвали нормите за опазване на въздуха и дали са имали капацитет за работа на въглища", посочи Иванов пред журналисти.

Той дори изрази силно съмнение, че централата е имала договори за доставка на газ. Такива обаче бяха обявени още през 2018 г. от държавната компания "Булгаргаз" и дори несъбраните вземания от дружеството на Доган фигурират във финансовите отчети. Те вече са изчистени, но за 2021 г. дружеството няма договор с "Булгаргаз".

"Тази железария изобщо не е могла да работи. Тя дори в един момент е глобена с 2 млн. лв. за това. Само че проблемът е, че през това време ние сме платили за студен резерв 54 млн. лева", заяви Иванов. Анализ на обявените от централата обществени поръчки показва, че мощностите ѝ изобщо не са били в състояние да оперират,  каза още той.

От дясната коалиция ще настояват също така да се извърши проверка на текущото състояние на ТЕЦ-а

Христо Иванов коментира като неясно дали от прокуратурата след внесения от тях сигнал "ще проверяват фактологията в ТЕЦ "Варна", или ще проверяват собствените си преписки".

Според него ако централата не е можела да работи на газ "ние абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили тези 54 милиона на Доган".

"Електроенергийният системен оператор" твърди, че са правили 72-часови проби на блоковете, които резервират като разполагаема мощност, и те са работели.

По думите на Иванов ТЕЦ "Варна" не е само възможност за усвояване на пари по линия на студения резерв. "Всъщност д-р Доган си е купил пристанище Варна",  със съдействието на държавата и финансирането от джоба на данъкоплатеца. Той отбеляза, че за ползването на кейовата стена от пристанището на ТЕЦ "Варна" има подписано само някакво споразумение с Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", а би трябвало съоръжението да се отдаде на концесия.

Съпредседателят на "Демократична България припомни, че в момента държавата удълбочава два от каналите на пристанище "Варна", за да може да влизат по-големи кораби. Проектът на стойност 350 млн. лв. е възложен на  "Пристанищна инфраструктура", което през 2019 г. е подписало споразумение с държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД да извърши дейностите по удълбаването на двата канала.

"Държавата отпуска над 300 млн. лв. за удълбочаване на езерото, така че в крайна сметка тук да може да достигат контейнерни кораби, защото бъдещето е в контейнерните доставки", каза Христо Иванов. По думите му наетата без търг руска дълбачка стига точно до входа на ТЕЦ- а.

Идеята е пристанището на Доган да усвои 80 процента от целия капацитет на държавното пристанище, а теренът на старото пристанище в центъра на Варна приоритетно попада в сферата на интереса на бившата СИК, каза още Иванов.

"Лицензът за опериране на пристанището е получен от ТЕЦ "Варна" на другия ден, след като Доган влиза със 70% собственост във фирмата, която държи теца", отбеляза той.

Според лидера на "Да, България", ефект от всички действия ще има, когато не просто кметът види нещо, които се знаят от години, а се понесе политическа и наказателна отговорност.

"Тези хора всичките трябва да бъдат разследвани за корупция, защото няма никакво съмнение, че цялото това обслужване на Доган от български институции се случва в рамките на голямата необявена коалиция между Бойко Борисов и Доган и Пеевски. И заради това цялата държава е впрегната да обслужва Доган", заяви Христо Иванов.

"Не ми е цел да ходя като арменски поп на всяко място, където хората смятат, че има нередности", каза той в отговор на въпрос дали ще отиде на Буджака, за където преди ден прокуратурата, без да посочи ясно на кого е имотът, обяви няколко документални пропуски при строежа на басейн в двора на къщата на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Там прокуратурата вече се е задействала, но проблем е, че когато става дума за Доган тя си затваря очите, каза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?