Прокуратурата даде на съд наредбата за шума на община Несебър

Слънчев бряг е известен с шумните си нощни заведения.

Окръжната прокуратура в Бургас атакува в съда наредбата за обществения ред на община Несебър. Причината е, че тя противоречи на Закона за защита от шума в околната среда, който забранява озвучаването на открити площи на заведения и ресторанти в жилищни и курортни зони след 23 часа.

Общинската наредба, която обхваща и обектите в курорта Слънчев бряг, позволява живата музика и ползването на озвучителна техника в заведенията на открито до 24 часа във времето от май до септември и до 22 часа през останалата част на годината. Забраната за шумна музика след тези часове важи за заведения в "непосредствена близост" до жилищни сгради и хотели.

Прокуратурата е поискала от съда да отмени противоречащия на закона текст от общинската наредба.

По-рано през седмицата от държавното обвинение съобщиха, че са открили разминаване между закона и общинските разпоредби за шумна музика и във Варна, Каварна и Шабла. Според разпоредбите във Варна озвучаването на открити площи на заведения е забранено след 23 часа в жилищните зони и след 24 часа в курортите. Текстовете са в сила от години.

В общинските наредби в Шабла липсва изрично посочено работно време на заведенията и забрана за озвучаване след определен час. Посочва се само, че не трябва да се създава шум, който да пречи на живеещите наоколо. В наредбата за обществения ред на Каварна пък има забрана за разполагане на озвучителна техника извън "туристически, културни и спортни обекти".

Прокуратурата се включи в проверките за спазването на изискванията за ограничаване на шума, след като вицепремиерът Валери Симеонов започна война срещу клубовете на открито в Слънчев бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от България