Прокуратурата даде зелена светлина за КПП-та към ромските махали в София

Снимка: БГНЕС

Районните кметове в София и полицейските началници ще могат да организират контролно-пропусквателни пунктове към ромските махали. Това става ясно от съобщението на Софийската районна прокуратура.

От държавното обвинение са указали на кметовете и полицейските началници "да извършат преценка за необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством обособяване на пропускателни пунктове". КПП-тата ще съм към ромските махали или както прокуратурата ги нарича - "населени с лица от различна етническа принадлежност".

Причината е констатирано масово неспазване на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев да не се движат групи от хора и да не се събират повече от двама възрастни на открито. Прокуратурата твърди, че за множество такива случаи е съобщено в медиите без да цитира.

Указанията идват дни, след като главният прокурор Иван Гешев се обяви за въвеждана на "почти военно положение".

"Моля, да не звучи това като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности", каза по-рано шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Подобни мерки вече се прилагат в редица градове като Казанлък, Нова Загора, Сливен и Ямбол.

Действия за дистанция

На полицията са дадени указания да предприема бързи мерки, ако установи струпвания на големи групи хора, става ясно от съобщението. Точната формулировка е "осигуряване на необходимата дистанция помежду им". Освен това МВР ще пише предупредителни протоколи и да налага глоби. Може да се стигне и до прокурорски разследвания. В съобщението специално се посочва опитът да се попречи на орган на властта, за което се предвиждат до три години затвор или глоба.

Спазва ли се карантината

Другата цел на предстоящата акция е да се провери дали в ромските махали се спазва домашната карантина. През последните дни се установиха множество нарушения. Още след първите установени случаи на коронавирус в Плевен бе съобщено, че завърнал се от Италия е събрал роднини и приятели на тържество. Там се заразиха и възрастно семейство, които впоследствие починаха в "Пирогов".

Бягства от карантина бяха установени на много места в страната. Голяма част от нарушителите са международни шофьори, които вместо да останат две седмици в къщи, заминават отново само няколко дни по-късно. В сряда през нощта полицаи гониха из София пиян с положителна проба за коронавирус, който си тръгнал от "Пирогов" без да изчака резултата от изследванията си. Той бе заловен на Централна гара и върнат в болницата.

Освен КПП-тата и глоби прокуратурата е възложила и проверка на взетите до момента мерки против епидемията в ромските махали в София. Ще се проверява и дали завърналите се от рискови страни спазват карантината си, както и кои са контактните им лица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?