Прокуратурата държи на ареста на мъжа, надраскал Паметника на Съветската армия

БХК се възмути от несъразмерно тежкото обвинение по случая

Прокуратурата държи на ареста на мъжа, надраскал Паметника на Съветската армия

Софийската районна прокуратура (СРП) е непреклонна в стремежа си да задържи за постоянно 22-годишния студент по биология, заловен миналата седмица за графит върху Паметника на Съветската армия срещу посещението на лидера на френската крайна десница Марин Льо Пен в София.

Държавното обвинение ще протестира определението на Софийския районен съд (СРС) от неделя, с което младият мъж бе освободен от ареста с най-леката мярка за неотклонение – подписка, съобщиха от СРП.

Мотивите на съдия Албена Момчилова за това решение бяха, че задържаният е с чисто съдебно минало и има установен адрес, на който живее. Затова и съдът заключи, че в случая няма данни нито за опасност от извършване на престъпление, нито от укриване, ако мъжът е на свобода.

На този фон остава напълно неясно защо прокуратурата толкова държи студентът да бъде вкаран зад решетките. Още по-неясно е защо той е обвинен по по-тежката хипотеза от текста за хулиганство в Наказателния кодекс. Тя предвижда до 5 години затвор в случаите, когато хулиганството е придружено със съпротива на орган на властта или е извършено с особен цинизъм или дързост.

В случая обаче обвиняемият не е оказал никаква съпротива при ареста му и дори СРС отбеляза в определението си, че доброволно е предал спрея, с който е нарисувал надписа "Refugees welcome, Le Pen go home" ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен върви си вкъщи"). Не е известно и какви са доказателствата, че графитът е особено циничен или дързък при положение, че той не съдържа обидни квалификации и дори не е насочен срещу самия монумент.

Съвсем отделен въпрос е дали въпросното деяние изобщо може да се квалифицира като хулиганство, доколкото вече има трайна съдебна практика, според която подобни провокации са защитени от правото на всеки да изразява свободно политическото си мнение.

Именно в този смисъл бяха и мотивите на съда, с които оправда акции, като тези на Асен Генов и Цветелина Сърбинска, нарисували с боя паметника пред централата на БСП на ул. "Позитано" през 2014 г. По същата причина бяха оправдани и Николай Колев-Босия, Манол Глишев, Кирил Чуканов, Алекс Иванов и Калин Каменов за т.нар. Томатина през 2015 г., когато замеряха с домати парламента.

БХК: Стандартът на прокуратурата не се покрива с този на демократичното общество

За несъразмерността на исканото от прокуратурата наказание в случая с графита срещу Льо Пен говори и Българският хелзинкски комитет (БХК) в своя позиция, разпространена във вторник.

"Подобно тежко обвинение е вероятно да се отрази на изхода от производството дори ако то приключи със споразумение. Наред с това студентът е бил задържан за едно денонощие в едно от софийските районни управления на полицията и след това за още 72 часа с прокурорско постановление в следствения арест на бул. "Г.М. Димитров" в София, където е настанен в килия при унизителни материални условия. Тази най-крайна мярка за неотклонение се налага единствено при престъпления с висока обществена опасност, каквото не е налице в случая", отбелязват правозащитниците, към които обвиняемият се обърнал за съдействие.

Според БХК "в този, както и в редица подобни случаи, българската прокуратура се проваля в установяването на подходящ за стандарта на едно демократично общество баланс между характера на деянието и тежестта на наказателната репресия, която тя търси да наложи".

"Всичко това е в ущърб на правото на свобода на изразяване. То бива нарушено не само, когато лице или група хора се наказват неоправдано за своите публични действия и изразени идеи, но и когато те са наказани несъразмерно тежко", коментира ръководителката на правната програма на комитета Адела Качаунова.

Според нея "допълнителна тревога в случая буди и обстоятелството, че наказателното преследване идва след редица призиви от страна на Руската федерация за строги наказания за всякакви посегателства над този паметник".

"В отговор на това за опазване на паметника българските власти разходват значителни публични ресурси, включително като на паметника е назначена нарочна и постоянна охрана от служители на Министерство на вътрешните работи. Ето защо повдигане на такова сериозно обвинение в настоящия случай хвърля още една сянка на съмнение към обективността и независимостта във взетото от прокуратурата решение да повдигне обвинение по случая и какво точно да бъде то", добавя Качаунова.

В тази връзка прави впечатление, че за последния графит върху въпросния монумент съобщиха почти по едно и също време СДВР и руското посолство в София на страниците си във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?