Прокуратурата: Делото срещу Божков е тайна, освен ако не решим друго

Информация по делото срещу обвиняемия хазартен бос Васил Божков няма да бъде давана, освен ако наблюдаващият прокурор не прецени друго. Това става ясно от отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), изпратено от Mediapool. Прокуратурата твърди, че не е длъжна да отговаря на въпросите, тъй като данните за разследването не попадат в приложното поле на ЗДОИ. Цитира се разпоредбата на НПК, според която материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на наблюдаващия прокурор.

Снимки може, ако ние ги правим

В края на октомври Mediapool зададе въпроси за начина, по който са иззети ценностите от античната колекция на Божков. Преди това негови служители заявиха пред "Свободна Европа", че при изземванията умишлено е завишен броят на намерените предмети като вещи от един и същи вид - например върхове на стрели са описвани поотделно. Те твърдяха още, че следователите са казвали, че не могат да посочат какъв е видът на всеки отделен предмет- примерно ритон, защото не били експерти. Това щяло да се уточни при последващо изследване от специалисти. Кога ще започне и приключи то, не е ясно, особено като се има предвид огромното количество антики.

Освен това твърдяха, че Божков е подал заявление за регистрация на колекцията си преди 10 години, но Минсистерството на културата и Националният исторически музей не са реагирали. Прокуратурата не казва дали бизнесменът действително е предприел такива действия, а само се позовава на бройката на официално регистрираните предемети – 212 при близо 7000 открити, по сметки на разследващите.

Освен въпросите за иззмеването на колекцията, Mediapool попита дали може медии, в присътвието на експерти, да бъдат допуснати до иззетото, за да се сложи край на спекулациите за изчезнали предмети. Това твърдеше Божков в края на май – тогава обяви, че ритон от колекцията му е пуснат на свободния пазар.

Снимки на ритони все пак се появиха, но правени от прокуратурата. От тях не става ясно дали въпросната антика се съхранява в музея и дали наистина е същата, за която говори Божков. В крайна сметка и самите разследващи са заявили при изземването, че не се наемат да определят кое какво е. Но пък от прокуратурата обявиха, че кадрите се пускат, за да се разсеят "упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения", както и с цел да се осигури прозрачност на работата на разследващите.

Междувременно иззетите предмети ще бъдат съхранявани в НИМ, чийто капацитет и възможности са поставени под въпрос, като се има предвид, че толкова години институцията не е успяла надлежно да регистрира предметите от частната колекция. Част от антиките са признати са уникално културно наследство и представяни на изложби у нас и по света. Това поставя държавата в трудна ситуация - според прокуратурата античните предмети са придобити незаконно - по думите на главния обвинител Иван Гешев, те са "откраднати от българския народ", но не е ясно кога и дали в пълния им обем ще станат достояние на народа.

Информация може, ако ние преценим

Прокуратурата не отказва по принцип да дава информация за разследването срещу Божков. Прави го обаче, само когато сама прецени. Например – многократно е съобщавано как върви изземването от частния му музей. След това бе направена и пресконференция, на която говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че държавното обвинение ще направи опит да конфискува колекцията. Как ще се случи това, засега не е ясно.

На 14 юли, в разгара на протестите срещу правителството и главния прокурор, разследващите пуснаха записи от СРС-та с участието на Божков, журналиста Огнян Стефанов и депутата от БСП Александър Паунов. В тях бизнесменът обясняваше, че може да прати няколко хиляди души на площада и се хвалеше, че управлява протестите през социалните мрежи.

В разговорите се обсъждаше създаване на политическо движение, а самият Божков твърдеше, че Гешев "няма да е проблем, ако спечелят властта".

"Щото можем да му орежем правомощията без да пипаме конституцията. Като го направим фигурант като президента, точно какво ще ни навреди Гешев?", заяви тогава той. 

Така прокуратурата стигна до заключението, че протестите са организирани и платени от укриващия се в Дубай бизнесмен. Милева съобщи, че Специализираната прокуратура ще оповести разследване по Глава първа от Наказателния кодекс - за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. По думите ѝ от въпросното разследване ще се разбере, че "организирана престъпна група от обвиняеми, действащи политици и журналисти работи, за да опази откраднатите от олигарските милиони, дори милиарди от народа".

До момента няма информация какво се случва с това разследване.

И екстрадицията е тайна

Прокуратурата не отговаря и на въпроса дали е получен отговор на искането за екстрадиция на обвиняемия Божков. По последна информация той се укрива в Обединените арабски емирства. У нас му бяха повдигнати редица обвинения, сред които ръководене на престъпна група, поръчкови убийства и други.

Екстрадицията му бе поискана официално още в края на февруари. Оттогава не е съобщавана нова информация за хода на тази процедура. Многократно през изминалите месеци главният прокурор Иван Гешев е предупреждавал, че евентуалното връщане на бизнесмена у нас е политически въпрос.

"В държави извън ЕС решението за екстрадиция е политическо и зависи от съответната държава. Така че вашият въпрос, ако искате, може да го адресирате към държавата Обединени арабски емирства, тя компетентна да отговори на вашия въпрос, а не българската прокуратура. И всички опити за обратното, които продължават, са само едно – хибридни атаки и пропаганда срещу българската държава и в частност – българската прокуратура", каза той в началото на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България