Прокуратурата е бездействала над година, за да отърве министър на Орешарски

После е образувала цинично дело срещу главния редактор от "Биволъ"

Иван Данов

Държавното обвинение е бездействало над година, за да изтече давността за наказателно преследване срещу бившия министър от кабинета "Орешарски" Иван Данов и делото срещу него да бъде прекратено. Веднага след това Софийската районна прокуратурата е образувала дело за набеждаване срещу главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който разкри как Данов е източвал френската социална система.

Всичко става ясно от постановлението за прекратяване на досъдебното производство срещу Чобанов, с което Mediapool разполага.

Със замитането на случая се е ангажирал лично шефът на Софийска градска прокуратура Христо Динев. Неговата реакция идва след намесата на международната организация "Репортери без граници" в защита на журналиста.

Всичко започва през юни 2013 година, когато "Биволъ" съобщава, че от септември 2004 до май 2005 министърът на новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби.

В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, сочи разследването. Министърът категорично отхвърля тези заключения.

Давността за извършването на подобно престъпление в България изтича десет години след деянието, освен ако властите не образуват дело. Това означава, че след месец май 2015 г. Иван Данов, който бе известен като протеже на ДПС в коалиционния кабинет с БСП, може да се чувства безнаказан според българския закон.

Така и става

Първоначално прокуратурата не се сезира от публикацията на "Биволъ", но Атанас Чобанов внася официален сигнал в началото на 2014 година. Прокуратурата има повече от година да реши дали да образува поне досъдебно производство срещу Данов, за да предотврати изтичането на давността. Софийската градска прокуратура обаче отказва с аргумент, че няма данни за престъпление. Постановлението е на известната прокурорка Боряна Бецова, която оневини и Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа". Така давността за Иван Данов продължава да си тече

Журналистът обжалва пред Софийската апелативна прокуратура. От там също отказват да образуват дело (проверката се води по чл. 212 ал. 1 от НК, давността е 10-годишна) срещу бившия министър, но вече с други аргументи. Апелативната прокуратура явно е изчакала да мине месец май 2015 г., за да изтече давността. Едва тогава тя обявява, че в сигнала на журналиста има данни за извършено престъпление от страна на Иван Данов, но давността вече е изтекла и дело не може да започне.

Изключително съмнителните и цинични действия на държавното обвинение обаче не спират до тук. Почти на секундата Софийската районна прокуратура се задейства срещу самия Атанас Чобанов и му образува дело за набеждаване на Иван Данов. Забележете, прокуратурата завежда дело срещу журналиста по състав от Наказателния кодекс, който гласи, че той е "знаел", че Иван Данов е невинен, но въпреки това го е набедил. По нареждане на прокурор Деян Славов от районната прокуратурата журналистът е бил викан пред полиция да дава обяснения.

Работата няма как да изглежда по-нагласена

Новината за досъдебното производство срещу Атанас Чобанов бе разпространена от "Биволъ" вечерта на 4 септември и на следващата сутрин от Mediapool.

На 8 септември сутринта международната организация "Репортери без граници“ излезе на сайта си със становище, в което окачестви започването на досъдебно производство срещу журналиста като политически мотивирано и призова прокуратурата да го прекрати. Часове по-късно градският прокурор на София Христо Динев издава постановление за отмяна на решението на районния прокурор.

Аргументите на Динев са, че няма основания да се търси наказателна отговорност от журналиста. Градската прокуратура вече смята, че Чобанов е постъпил като добросъвестен гражданин и е сезирал държавните органи с убеждението, че съобщава данни за извършено престъпление от Иван Данов.

Остава въпросът дали българската прокуратура е постъпила като добросъвестна прокуратура.

Обикновено в такива случаи набеденият Иван Данов може да заведе срещу журналиста частно наказателно дело за клевета или гражданско за непозволено увреждане. Той няма как да заведе такова, защото делото е прекратено, въпреки че има данни за извършено престъпление.

Според “Биволъ“ целта на прокурорската акция е била “сплашване, тормоз, призовки и разпити...“. Екипът на сайта подозираше, че делото може да е използвано като претекст за подслушване на разговорите между журналистите.

Делото срещу Чобанов бе поредната акция на българската прокуратура срещу медия извън кръга “Пеевски“. Преди две години срещу журналист от Mediapool бе започнала проверка за публикация, свързана с нарушения при употребата на СРС-а от прокуратурата. После започна цялостна данъчна ревизия и прокурорски проверки в “Икономедия“. Само преди месец бяха активизирани стари дела срещу издателя на “Клуб Z“.

Казусът с оневиняването на бившия министър не изглежда да е някакво изключение в практиката на прокуратурата при мандата на нейния ръководител Сотир Цацаров. По-рано тази година районни прокурори "изтърваха" давността по делото срещу брата на Иван Драшков – Петър. Прокуратурата оневини и бившия шеф на столичното следствие Пепи Еврото, след като три съдебни инстанции го посочиха като участник в "емблематичен" случай на провокация към подкуп. Прокуратурата не съобщава нищо и за стотиците незаконно разрешени СРС-та от съдии от Софийския градски съд.

В същото време е известно, че политиците много се стараят да не ядосат с нещо главния прокурор, тъй като той можел във всеки момент да извади "нещо" срещу някого. Това е патентованият български модел за борба с престъпността и корупцията по върховете на властта.

---------------

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?