Прокуратурата е на ход за унищожените дървета в парк "Бедечка"

Прокуратурата е на ход за унищожените дървета в парк "Бедечка"

Прокуратурата ще трябва да каже дали има умишлено унищожаване на дървета в парк "Бедечка" в Стара Загора.

Общината е предала на обвинението материалите по извършената от нея проверка на три картотекирани дървета (с номера 67, 83 и 1130) на територията на парка, се казва в официално съобщение на община Стара Загора.

Проверката за унищожаване на дърветата беше разпоредена от кмета на Стара Загора Живко Тодоров по повод публикации и снимки в социалните мрежи.

На 28 юли 2016 г. в общинска администрация Стара Загора постъпи и "отворено писмо" от гражданската група "Запазете Бедечка".

На следващия ден длъжностни лица от дирекция "Строителство и инвестиции" и звено "Контрол екология и чистота" са извършили проверка на място. Тя е установила, че дърво от вида "Копривка", картотекирано под № 67, е с частично обелена кора, а в основата му има отпадъци и керемиди. Дървото е в лошо състояние, поради което специалистите са препоръчали премахването му.

Още четири дървета, с номера № 65, 66, 64, 59 в съседство, също са с обелена кора и следи от палеж.

Относно твърденията за отсечено дърво под № 83, проверката е установила, че те не отговарят на действителността.

Дърво от вида "Шестил", картотекирано под № 1130, е полуизсъхнало, а в основата му и на височина около 1.50 м има пробити отвори, констатира още комисията.

В сигнала се твърди за отсичане на дърво под № 183, но извършената проверка в посочения район не е установила наличие на дърво с такъв номер.

За действията по проверката е изготвен снимков материал и е съставен констативен протокол.

Представеният доклад сочи, че дървесните видове, обект на проверката, са повредени от неизвестен извършител.

Установените от проверката факти и обстоятелства, както и доказателствения материал са изпратени до прокуратурата за предприемане на предвидените в закона действия, се казва в съобщението на община Стара Загора.

От няколко месеца успешно се унищожават дървета в парка, към който има интереси за застрояването му, включително от бивши общински съветници от ГЕРБ.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България