Прокуратурата е наредила на МВР масово издирване на провокатори

Снимка: Mediapool

На МВР е възложено повсеместно издирване на провокатори и хора, които искат да окървавят протестите срещу правителството и главния прокурор. Това обяви шефът на столичната полиция Георги Хаджиев. Заповедта е дадена с постановление от специализираната прокуратура във вторник. Тя е за всички структури на вътрешното министерство. От думите на Хаджиев се разбра, че МВР е решено да вложи сериозен ресурс за изпълнението ѝ.

"С постановление на специализираната прокуратура на всички органи на МВР е възложено провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия по установяване на лица и групи, които имат за цел да създават такива провокации, да вандалстват и да се опитват да опорочават протестите. И ние ще насочим сериозни усилия, защото това е и в интерес на българските граждани – тези хора да бъдат изведени и неутрализирани, за да може останалата част от обществото да протестират и да изразяват своето мнение", обясни шефът на СДВР.

Може да пострадат невинни

Засилената работа по линия на провокаторите започва, след като във вторник вечерта имаше сблъсъци с полицията пред бившия партиен дом. Бяха счупени няколко стъкла на вратите на сградата, полицаите бяха замервани с бутилки и с пликове с червена боя. На площада бяха хвърлени и две бомби. Без колебание Хаджиев ги нарече "самоделни взривни устройства".

"Бих призовал онези групи от млади хора, които вчера хвърляха, да се замислят дали не е възможно да пострада някой техен близък или роднина, дали не е възможно да пострадат невинни граждани, не дай Боже, майки с деца и представителите на медиите", заяви шефът на столичната полиция.

До момента заради сблъсъците са задържани шестима души. Полицията обаче твърди, че има доказателства за още седем участници. Те се издирват. Част от задържаните са криминално проявени – един е задържан по време на изпитателен срок на предишна присъда за наркотици, някои са регистрирани за телесни повреди и наркоразпространение. Срещу един е започнало дело за хулиганство. То се води от районната прокуратура в София. В момента там се преглеждат голямо количество видеозаписи от протеста в търсене на още участници в ексцесиите.

Двама полицаи са пострадали във вторник вечерта. Един е с порезна рана по лицето, вероятно от стъкло от счупена бутилка. Другият е бил ритан. И двамата са в добро състояние.

Организация

Според СДВР сблъсъците са били предварително подготвени. По полицаите са хвърляни бутилки "по команда", казват от МВР.

Сблъсъците във вторник започнаха малко след 22,30 пред сградата на бившия Партиен дом. Според полицията само част от хората са се разграничили от провокациите.

От МВР твърдят, че по никакъв начин не са предизвикали агресията. Хаджиев обясни, че на първа линия пред протестиращите нарочно са били строени жени-полицаи без никакво оборудване и с жилетки "Антиконфликт". Едва след като сблъсъците са започнали са извикани тежкооборудваните звена от жандамерията и специалните сили за борба с масовите безредици.

Някои целят да бъде окървавен протестът

"Има определени групи от хора, които наистина целят този протест да бъде окървавен", заяви още Хаджиев. Според СДВР в голямата си част протестиращите не са платени, но има и малка група такива.

Хаджиев намекна, че може би е въпрос на време сблъсъците да ескалират, тъй като полицаите били много уморени.

"Тук говорим за един изключителен самоконтрол от страна на служителите. Не знам кой от тях има такъв самоконтрол и колко време ще издържи на такъв силен психологически натиск", заяви той. Към момента всички служители изрично се инструктират да не използват сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?