Прокуратурата е призована да не подменя вота в Несебър

ЦИК трябва да отговори как ще се управлява общината, чийто кмет е в ареста

Николай Димитров, снимка БГНЕС

Адвокатът на преизбрания кмет на Несебър Николай Димитров призова прокуратурата да го пусне от ареста, за да успее поне да положи клетва. В молба до спецпрокуратурата адв. Ина Лулчева настоява обвинението да отмени най-тежката мярка за неотклонение, защото има риск от подмяна на вота на жителите на община Несебър.

Зашитникът се позовава на българската конституция, Европейската конвенция за защита правата на човека и Закона за местното самоуправление и местната администрация.

"Препятстването на г-н Димитров да положи клетва представлява пряка неоправдана намеса в местното самоуправление. По този начин, без да е необходимо в едно демократично общество, задържането под стража на Николай Димитров е опит чрез средствата на наказателното производство да бъде подменен действителният вот на избирателите", се казва в молбата на адвокат Лулчева до прокуратурата, цитирана от "Де факто".

Областният управител на Бургас е свикал за 11 ноември заседание на новия общински съвет в Несебър. Тогава кметът Димитров и общинарите трябва да положат клетва, за да встъпят в длъжност. Николай Димитров и някои от новоизбраните общински съветници обаче няма как да положат клетвата си от килията. Двама общинари - Георги Георгиев и Петър Хрусафов, също се намират в ареста.

В Закона за местното самоуправление и местната администрация има най-разнообразни опции за предсрочно прекратяване на мандата на кметовете, но няма предвидена възможност да не се положи клетва.

На 22 октомври Централната избирателна комисия (ЦИК) разреши ареста на кандидатите заради подозренията, че са купували гласове. Сега обаче областната управа иска от ЦИК да обясни как да се процедура от тук нататък. Кметът не може да встъпи в длъжност, а правомощията на временно изпълняващия длъжността кмет изтичат. До момента няма яснота как ще бъде управлявана Община Несебър, добавиха от областната администрация.

Кметът на Несебър Николай Димитров спечели изборите на първи тур, въпреки че беше арестуван при акция на прокуратурата няколко дни преди вота. Той е оставен за постоянно в ареста с решение на Апелативния спецсъд.

Димитров е обвинен в участие в организирана престъпна група за купуване на гласове. Заедно с него бяха арестувани още четирима души, но двама от тях бяха пуснати на свобода. Пред съда Димитров заяви, че никога не се е занимавал с купуване на гласове, а работи честно в общината от 12 години.

Защитата му твърди, че обвинението за купуване на 400 гласа е абсурдно, тъй като на него му трябват много повече, за да спечели вота. Прокуратурата има свидетел, който твърди, че са му обещани 10 хил. лв., за да осигури толкова гласове. Това са по 25 лева на глас.

Николай Димитров е кмет на Несебър от 2007 година. Сега той спечели изборите с 60% от гласовете.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?