Прокуратурата е съгласна на "независим анализ", но само от Брюксел

Мониторингът на ЕК се превръща във "вътрешнополитически инструмент", смята Цацаров

Прокуратурата е съгласна на "независим анализ", но само от Брюксел

Прокуратурата разбира искането на Европейската комисия за независим анализ на нейната работа само в рамките на мониторинговия механизъм, а не като целенасочено експертно усилие да се извадят наяве най-тежките ѝ проблеми. Това става ясно от позиция на ръководството на държавното обвинение по повод доклада на ЕК.

"Одобрената от парламента стратегия предвижда подобен (независим) анализ единствено в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Такъв подход на партньорство на международно експертно ниво се оценява положително от прокуратурата. Всякакви внушения за препоръчана външна експертиза и "двоен мониторинг" на прокуратурата са некоректни и омаловажават професионалните усилия и достойнство на прокурорите и следователите", се казва в документа.

Подобно тълкуване буквално свежда до абсурд искането на Брюксел, защото е ясно, че в рамките на мониторинговия механизъм няма как да се достигне до дъното на проблемите на прокуратурата. ЕК няма как да изпрати множество достатъчно добре подготвени експерти, които да проверят една огромна институция с близо 2000 прокурори. Не на последно място Брюксел няма как да излезе от утвърдения си с годините политически коректен тон, за да даде категорични оценки за състоянието на прокуратурата.

Идеята да се пратят няколко експерти от Брюксел, за да проверят прокуратурата бе родена от премиера Бойко Борисов преди няколко седмици. Още тогава бе ясно, че целта е да се завоалират проблемите, защото няколко експерти от ЕК не биха могли да свършат никаква работа.

В първоначалния си вид предложението за "независим одит" на прокуратурата бе направено от бившия правосъден министър Христо Иванов. Той искаше група от независими експерти от страните членки на ЕС или Съвета на Европа да проверят актуалното състояние на държавното обвинение, за да се прецени как точно да се реформира.

По настояване на ГЕРБ и ДПС предложението за "независим одит" отпадна от актуализираната стратегия за съдебна реформа. Вместо това бе въведена нищо незначеща формулировка за независим анализ в рамките на мониторинга на ЕК, който така или иначе всяка година се прави в докладите на Брюксел.

Малко след публикуването на позицията на прокуратурата, тезата, че тя няма да бъде подложена на някакъв вид "външен одит" бе защитена и от самия главен прокурор Сотир Цацаров, който се включи на живо в ефира на БНР, за да коментира евродоклада.

"Докладът е повече от реалистичен, но докладът не е за съжаление може би на някои елементи на политическия спектър или за съжаление на наши бивши колеги, не е унищожителен, но това не бива да ни успокоява", започна анализа си той.

Според Цацаров механизмът за сътрудничество и проверка обаче е започнал да се превръща от ефективно средство за постигане на напредък във "вътрешнополитически инструмент".

"Нали виждате какво става всеки път преди да бъде публикуван мониторинговия доклад. Първо започва една предварителна артилерийска подготовка, че докладът ще е унищожителен, че докладът ще бъде такъв, такъв, такъв. После докладът се публикува. И забележете след това реториката на голяма част от политическите сили. Тя акцентира върху това кой да бъде ударен, кой е виновен, тя не акцентира върху това какво трябва да се направи. Ето това е проблемът. Проблемът е, че механизма и неговите външни изяви, ежегодните доклади, както и разбира се традиционните мисии, които ни посещават през годината – те започват все повече и повече да бъдат гледани като един вътрешнополитически инструмент. Инструмент, с който ние ще си решим нашите си дребните тук ежби вътре на наша територия. А Европа – да вярно, тя критикува, ама кого критикува – съд, прокуратура, в случая повече прокуратура и така ще си върви. Това е лошото в случая", коментира ръководителят на държавното обвинение.

Попитан дали се притеснява от настояването на ЕК за външен анализ и наблюдение над знакови дела в прокуратурата, той отново подчерта, че става въпрос за "експертна помощ при разглеждането на делата или при работата на спецзвеното за борба с корупцията".

"Независимият анализ като идея за първи път, мисля че се появи на 17 декември миналата година, и то бе публицизирана тази идея именно от министър-председателя в рамките на провеждащия се тогава Европейски съвет. Именно тогава се постави въпроса за независима експертна помощ, но в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Именно затова ние казваме, че има го и становището, и то е безспорно – това не е предвидената в проекта за стратегия за съдебна реформа международна експертиза. Там имаше такава дума. Това е експертна помощ в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Прокуратурата е готова да приеме чужди експерти, имам предвид под чужди говоря за експерти магистрати от страните-членки в ЕС. Не говорим за експертиза или каквато и да е друга инициатива, осъществена от наши или пък чужди неправителствени организации", подчерта Цацаров.

В позицията на ръководството на прокуратурата, оповестена малко преди интервюто му се коментира още, че "не може да бъде оспорена" оценката за "бавен напредък и липса на солидни резултати" по делата за организира престъпност и корупция по високите етажи на властта.

"Коректно е посочено, че за успешна работа в тази насока са необходими действия на всички власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. Ръководството на прокуратурата също е на мнение, че за преодоляване на неблагополучията трябва да се положат допълнителни усилия от всички институции, съгласно законовите им правомощия", пише в позицията на държавното обвинение.

Според прокуратура доклада на ЕК носи "силно послание за необходимост от диалог и сътрудничество между институциите".

Въпреки критиките прокуратурата чете като похвала постигнатите "положителни резултати" в рамките на антикорупционното звено към главния прокурор. Въпросните положителни случая са посочени като "внесени в съда редица случаи, в това число срещу лица, заемащи високи публични длъжности като магистрати и кметове". За постигнати присъди в случая не се говори.

Прокуратурата обеща в кратки срокове да направи обективен анализ на причините за неуспешно приключили дела за корупция и организирана престъпност. Отделно ще прави анализ на делата, по които Европейският съд в Страсбург се е произнесъл със заключение за неефективно разследване от страна на българските власти.

"С цел гарантиране прилагането на добри международни практики, към Комисията ще бъде отправена покана за включване на експерти, които да подпомагат процеса на преодоляване на установени проблеми", казват от прокуратурата, завършвайки: "В заключение, ръководството на прокуратурата призовава констатациите в доклада да бъдат подложени на обективен прочит и градивно обсъждане. Използването им за персонални нападки и институционално разделение е деструктивно и не спомага за преодоляване на проблемите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?