Прокуратурата е сезирана за корупция в детските градини в София

Мариана Иванова

Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" сезира в понеделник прокуратурата по повод изнесените в медиите данни за натиск върху директора на общинската детска градина в Горна баня за нерегламентиран прием на деца. В сигнала се напомнят твърденията на уволнената директорка на градината Мариана Иванова, че върху нея е оказван натиск от общински служители за допълнителен прием на деца. Публичните ѝ разкрития засилиха съмнения, че подобни практики има в много детски градини в столицата.

"В изнесеното в медиите има данни, които пораждат съмнения за корупционни практики като злоупотреба със служебно положение, както и за престъпления по служба, в които са замесени директори на дирекции и експерти в Столична община, както и от районни кметове и служители в районни кметства”, се казва в изпратения до Софийска районна прокуратура сигнал на "Антикорупционния фонд".

Организацията допълва, че Иванова е изнесла в публично достатъчно примери "за устен и писмен натиск от страна на служители в общинската и районната администрации" върху нея. "Антикорупционният фонд" смята, че прокуратурата трябва да извърши проверка дали децата в градината в Горна баня не се приемат с неверни медицински документи.

"И по-специално дали издадените документи от лекарски комисии не са създадени за да послужат в производството по допускане на надпланов прием в детските градини по реда на допълнителния прием по реда на Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столична община", се казва в искането на неправителствената организация.

Според нея подобна проверка трябва да се извърши във всички детски заведения в София, включително и дали е осъществяван натиск над директори, което би било престъпление по служба.

Мариана Иванова разкри пред медиите, че е получавала текстови съобщения от експерти на Столична община и лично от кмета на район "Овча Купел" за допълнителен прием на деца. Тя започна да говори, след като бе уволнена от директорската позиция.

Ето и разкритата от нея схема:

"Първо се провежда разговор по телефон или лично, след това се праща SMS с името на детето и ЕГН-то му. И дететo трябва да бъде прието. Но това става по правила – чл. 7 ал. 5, т.е. като допълнителен прием, аргументиран с медицински документи, защото без тях не може. И детето се отразява в системата като прието с хронични заболявания“, каза Иванова преди няколко дни пред бТВ. Тя уточни, че заради този натиск много нейни колега са били принудени да нарушат общинската квота.

"SMS-ите се изпращат от експертите на Столична община под ръководството на г-жа Минчева – директор "Образование“ към Столична община, като имам лично SMS и от г-жа Семерджиева – кметът на район "Овча Купел“. Други хора, от които имам SMS-и, са например Петър Хаджигеоргиев – бивш експерт на Столична община, Биляна Стефанова - счетоводител на район "Овча купел", Благовеста Михайлова – приятелка на г-н Хаджигеоргиев, Ирен Николова – експерт на Столична община и др. Зад тях стои г-жа Минчева, която дава своите нареждания, но тя никога не поема риска да изпрати SMS", обясни още Иванова.

Тя признава, че има вина, че не се е съпротивлявала и не е изнесла фактите по-рано.

"Бях упрекната от г-н Чобанов (зам.-кмета Тодор Чобанов), че не съм сезирала съответните институции, но кого е трябвало да сезирам? Ние сме атакувани лично и най-вече от експерти, които се използват като бушони. Ето, аз примерно бях уволнена заради това и излизам с лицето си, тъй като искам да се знае истината", обясни Иванова преди няколко дни. Тя допълни, че от началото на септември се опитва да осъществи среща с кметa на Столична община Йорданка Фандъкова, но досега такава не е имало.

Призив за разследване на скандала бе отправен и от "Да, България".

Споделяне

Още по темата

Още от България