Прокуратурата е сезирана за сделката с плаж "Корал"

Прокуратурата е сезирана за сделката с плаж "Корал"
Върховната касационна прокуратура и окръжната прокуратура в Бургас са сезирани за скандалната сделка със 130 декара общинска земя на къмпинг "Корал", пише в отворено писмо до медиите председателят на СДС-Царево и общински съветник в града Людмил Николов. Повод за позицията е статията на Mediapool "Сделката Корал – политически цинизъм и корупция".

Сигналът до държавното обвинение е подаден на 26 април тази година, посочва Людмил Николов.

От името на СДС-Царево той се разграничава от бивши съпартийци, участвали в "политическо търгашество" заедно с преминалия към ГЕРБ бивш областен секретар на СДС-Бургас и настоящ кмет на града Димитър Николов.

Припомняме, че според бившия председател на общинския съвет Димо Иванов, Община Царево е преговаряла за продажбата на земята с Димитър Николов, тогава управител на "Победа АД". Именно по внушение на Николов общинарите от СДС-Царево осигурили нужното мнозинство за скандалната сделка, а после дали подкрепата си за преизбирането на кмета на БСП Петко Арнаудов през 2003 г.

В декларацията си Людмил Николов заявява, че местната партийна структура е създадена отново през 2004 г. и сред хората в нея няма участници в скандалните сделки.

"Не е моя работа да разследвам сделката. Моя работа и задължение е да взема отношение, заради всички онези хора - излъгани, обезверени и отвратени от политическата и управленска номенклатура, която през последните години забогатя бързо и неимоверно много", пише Людмил Николов.

Той припомня, че през 2002 г. СДС са имали 5 общински съветници и председател на общинския съвет в Царево, а председател на СДС беше Валентина Василева.

"От публикацията в Mediapool едва сега разбираме за нещо, което ни потресе и шокира – за дадените "гаранции" от Димитър Николов и Валентина Василева от Царево за политическа подкрепа на Петко Арнаудов – издигнат по-късно от БСП за втори мандат на изборите през 2003 г. Това е бил "пазарлък”, за да бъде прокарана от Арнаудов и съветници от БСП, една от най-скандалните сделки със земя по Черноморието, а именно: продажбата на 130 дка общинска земя, по протежение на плажа на къмпинг "Корал”, на символични цени, без търг и конкурс", заявява общинският съветник от СДС.

По думите му "в следствие от този пазарлък" СДС в Царево е било "тотално разбито, омаскарено и отблъсна нормалните хора от политическа и гражданска активност". Той потвърждава, че след сделката Валентина Василев е назначена в администрацията на Арнаудов.

"Аз повече вярвам на един бивш общински съветник, че тогава са се раздавали подкупи на общинските съветници, отколкото Валентина Василева да е назначена от БСП в общината заради професионалните и качества", заявява Людмил Николов, позовавайки се на думите на бивш общинар, който заявява още преди 3 години, че са се раздавали подкупи.

Людмил Николов информира, че сегашният кмет Петко Арнаудов и мнозинството на БСП (8 от 13 общински съветници) са раздали над 200 отстъпени права на строеж (ОПС), включително и на сегашни членове на местния парламент.

"Това генерира непрекъснато една тежка корупционна среда на управление. Продължава същата схема за разбиване на дясното пространство и търсене на удобния кандидат - кмет догодина", заявява Николов.

Права на строеж като лица с установени жилищни нужди са получили много общинари в Царево, сред които и бившата шефка на местното СДС Василева. До този момент кметът на Царево е "признал" само за 32 ОПС, а както писа Mediapool по друг повод, към момента е налична информация за над 50 разпоредителни сделки със земи за крайно нуждаещи се.

Людмил Николов посочва, че е питал кмета за сделката за плаж "Корал", но не е получил конкретен отговор.

До момента декларацията на СДС – Царево е единствената реакция, получена в редакцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?