Прокуратурата е установила трети участник в атентата в Сарафово

Сотир Цацаров пред ВСС, снимка БГНЕС

Прокуратурата ще се забави с внасянето на обвинителния акт по делото за атентата в Сарафово, защото е установено, че има трети участник, който досега е бил неизвестен на разследващите, съобщи в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Той обаче отказа да уточни дали третият участник е чужд гражданин. "Третото лице пряко е участвало в атентата", каза Цацаров. Заради новите разкрития разследването продължават с нови международни съдебни поръчки.

”Това не означава, че внасянето на обвинителния акт се отлага за неопределен период от време, напротив, това означава, че ще ни е необходимо още малко време. Ще разполагаме с далеч повече доказателства. Досега бяха установени две лица, вече са три”, заяви Цацаров.

През септември миналата година главният прокурор обяви, че 95% от разследването вече е приключило и обвинителният акт ще бъде готов до този март. Тогава все още се очакваха доказателства от Турция и Италия.

В края на юли от МВР официално обявиха имената на двамата заподозрени за атентата в Сарафово, посочвайки, че те са били в районите на Русе, Варна и Несебър, комплекс "Слънчев бряг" и село Равда. Те бяха идентифицирани като Мелиад Фара, известен още като Хюсеин Хюсеин, който е австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско гражданство.

В началото на т.г. България официално обяви връзка на въоръженото крило на Хизбула с атентата, а през юли Европейският съюз включи това крило в списъка на терористичните организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България