Прокуратурата е внесла обвинени срещу акушерката от "Софиямед"

Прокуратурата е внесла обвинени срещу акушерката от "Софиямед"

Прокуратурата е внесла обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева, която на 18 април 2015 г. по време на нощното си дежурство нанесе побой над новородената Никол в болница "Софиямед". Това се разбира от съобщение на прокуратурата в понеделник.

Ковачева е обвинена в опит за умишлено убийство чрез нанасяне на множество удари с ръка и стъклено шише в областта на главата и тялото на детето. Вследствие на ударите новороденото бе с опасност за живота след тежка черепно-мозъчна травма. Деянието според обвинението е извършено по особено мъчителен за бебето начин и с особена жестокост.

До разкриване на престъплението се стигна след сигнал от лекари от болница "Токуда", че в болницата е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. Лекарите в "Токуда" са установили още, че детето е душено, и категорично са отхвърлили версията травмите да са от изпускане. Според вещите лица от досъдебното производство без оказаната своевременна медицинска помощ би настъпила смъртта на новороденото.

В хода на разследването е установено, че Ковачева по време на нощните си дежурства е нанасяла побой по сходен начин и на други 4 новородени. Материалите за тях са отделени и изпратени на Софийската районна прокуратура.

Към момента Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение "Домашен арест". Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Споделяне

Още от България