Прокуратурата е "заковала" обвинения в корупция бизнесмен

Прокуратурата е "заковала" обвинения в корупция бизнесмен
Прокуратурата смята, че е "заковала" обвинения в корупция съсобственик на фирма "Автоинженеринг" Росен Маринов, арестуван за предложен подкуп от 100 000 лева на висш държавен служител. Това заяви във вторник градският прокурор на София Николай Кокинов. Той бе твърде лаконичен с обясненията си по делото за корупция, което намеси шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров (ДПС) и подалия оставка зам.-министър в МВР Раиф Мустафа (ДПС).

Кокинов отрече да има образувано досъдебно производство срещу Мустафа и не пожела да даде повече информация по случая. В същото време обаче прокурорът се похвали, че се очаква "изготвянето" на важно доказателство, което ще помогне на обвинителната теза в съда. Прокурорът не даде информация и в какво точно се изразява това доказателство. Известно е обаче, че става въпрос за визитна картичка, на която Маринов написал сумата 100 000 лв и се чака графологичната експертиза.

Градският прокурор индиректно потвърди, че Росен Маринов не е арестуван в момент, в който е предоставял пари на Марин Димитров. "Обвинението е за предлагане на подкуп. Това дали в Маринов е имало пари или не, е класифицирана информация", добави Кокинов в отговор на въпрос дали е вярно твърдението на бизнесмена, че в момента на ареста в него имало по-малко от 200 лева.

Обясненията на Кокинов обаче са потвърждение на неофициалните информации, че цялата схема по предлагането на подкупа е била засечена с подслушване на телефоните на Мустафа, Димитров и Маринов.

Самият Маринов твърди, че е жертва на "гнусна постановка", защото си е позволил да рита срещу държавата, която му дължи над 2 млн. лв. по спечелени конкурси и поръчки. Специално в казуса с ИАРА става дума за конкурс за доставка на катери.

В същото време вътрешният министър Михаил Миков нито призна, нито отрече, че в екипа му има човек, участвал в корупционни практики. Няма да коментирам, дори и да имам някаква информация. Тече производство в прокуратурата, а тя дава достатъчно обилна информация по разследването, коментира министърът.

Той предпочита "нещата да приключат, а не на такава ранна фаза да се качват етикети".

Има политическа акт на поемане на отговорност, което е важно, добави Миков.

"Мога да имам всякакви въпросителни или удивителни по отношение на един или друг човек, но накрая си позволих да благодаря за положените от Райф Мустафа усилия като зам.-министър", загатна как стоят нещата министърът.

Той отрече да е участвал в "процеса по подаване на оставка" от Мустафа. "Широко известно е, че сам подаде оставка", заключи Миков, който още не е разговарял с вече бившия си заместник.

Споделяне

Още по темата

Още от България