Въпреки твърденията на Цацаров

Прокуратурата е знаела още през 2009 г. за делото на бившия депутат от ГЕРБ

Прокуратурата е знаела още през 2009 г. за делото на бившия депутат от ГЕРБ

Прокуратурата е била сезирана още през 2009 година за доскорошния депутат от ГЕРБ Геогрги Марков, а не както обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди ден, че "буден гражданин" е сигнализирал в полицията през 2010 година. Това става ясно от постановление по случая на районната прокуратура в Свищов, цитирано от сайта "Дневник".

Документите показва, че по делото през 2009 година във Върховната касационна прокуратура постъпва сигнал за данъчни и финансови престъпления. Той е препратен до районната прокуратура в Свищов, която стига до извода, че материалите трябва да бъдат изпратени до Окръжната прокуратура Велико Търново, която е компетентна да разследва случая.

През цялото време разследването е било под специалния надзор на ВКП. Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обясни друго. Той каза, че "буден гражданин" е сигнализирал в областната дирекция на полиция във Велико Търново за съмненията около Георги Марков. Цацаров допълни, че делото е стояло в полицията две години, преди да се върне в прокуратурата. В края на краищата прокуратурата в София прекрати делото пет дни преди Марков да напусне ГЕРБ.

Документите обаче показва друго. Върховната касационна прокуратура през цялото време е знаела за случващото се с делото и вината не е само в МВР, както се опитва да изкара нещата главния прокурор.

В сигнала, който е подаден пред 2009 година, цитиран от "Дневник", се разказва как през 2004 г. лидерът на ДПС във Велико Търново Севгин Осман продава приватизираната от него автогара в Свищов на фирмата на Марков "Нове-МГ" за 30 хил. лв., а месец след това Марков я продава на "Дунав автотранспорт 2", която е собственост на съпругата на Севгин Осман - Гюлдерин Хюсню Осман. Цената този път е над 93 хил. лв. По сделката е изтеглен ДДС кредит, но след това фирмата е прехвърлена на социално слаби хора.

По време на разследването е установено, че фирмата е прехвърлена на човек, който, след като е разпитан от разследващите, признава, че се е съгласил да даде данните си срещу заплащане, но няма отношение към дейността на дружеството.

Цялото досъдебно производство е било работено от окръжните прокурори във Велико Търново, които в края на септември го препращат на СГП. Там то е разпределено в ръководеното от зам.-градския прокурор Роман Василев специализирано звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами. По него работи близката до него прокурорка Ваня Илиева, която само след два работни дни прекратява разследването.

Постановлението ѝ е издадено ден след като Марков влиза в делегацията на Пламен Орешарски в Румъния.

Постановлението на прокурор Ваня Илиева отива за служебна проверка на горната инстанция, която го потвърждава. Това става точно пет дни, преди Георги Марков да напусне парламентарната група на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?