Прокуратурата готви ново обвинение на Ненчев

Министърът в оставка пак дава обяснение за договор за военни униформи от преди две години

Снимка: БГНЕС

Военният министър в оставка Николай Ненчев е на път да се окаже рекордьор по повдигнати от прокуратурата. Той е привикан във Военно-окръжната прокуратура заради поръчка за производството на униформи още от 2014 година.

Според неофициална информация на БНР обвинението е за договор за униформи за армията, който е възложен на фирма, чиято основна дейност нямала нищо общо с изработването на военно облекло.

Ненчев вече бе разпитван за този договор през април, като обясни, че бил само свидетел, тъй като случаят бил още от преди да стане той министър.

Тогава Ненчев коментира, че в миналото търгове за униформи се печелили oт фирми без машини и работници, които впоследствие са възлагали работата на "Интендантско обслужване".

От прокуратурата засега няма никаква официална информация по случая.

Малко след като вторият кабинет на Борисов пое властта - през декември 2014 г., Ненчев беше принуден да тушира недоволството на шивачките от "Интендантско обслужване", които протестираха заради това, че договор за близо 4 млн. лева ще бъде даден на частна софийска компания, а ведомствената фирма въобще не е била допусната до конкурса.

Тогава Ненчев се закани да направи всичко възможно под една или друга форма въпросната поръчка да бъде анулирана.

Това ще бъде второ обвинение срещу Ненчев, след като в сряда прокуратурата го обвини в престъпление по служба заради това, че е отказал руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29. Прокуратурата в сряда излезе и със серия "експертни" и чисто политически коментари, според които той е докарал бойната авиация до почти пълна разруха.

В отговор Ненчев определи поведението на държавното обвинение за озадачаващо, "странно и малко смешно".

Малко по-рано прокуратурата обвини здравния министър в оставка Петър Москов и заместника му Адам Персенски заради размяната на ваксини с Турция. По случая държавното обвинение привика за обяснения и всички останали министри, подписали решението на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България