Прокуратурата хукна по проверки заради извънредното положение

Снимка: lex.bg

Прокуратурата започна в понеделник проверки на действията на изпълнителната власт по време на извънредното положение. В рамките на деня прокурори се появиха на няколко места,  след като  главният прокурор Иван Гешев обяви намерение за въвеждане на "постоянен мониторинг върху контролните органи".

Бой по спекулата

Градската прокуратура на София е разпоредила проверки в аптечната мрежа. Основната цел – да се спрат продажбите на спекулативни цени. Аптеките се проверяват от полиция, данъчни, комисия за защита на потребителите, здравни инспектори и дори столичният кмет. Правните основния на проверките в аптеките не са много ясни, но за сметка на това ще са навсякъде. Фармацевтите бяха заплашени дори и със затваряне заради продажби на дефицитни стоки на завишени цени.

"Проверките ще се извършват през целия период на обявеното извънредно положение, с оглед пресичане на недобросъвестни практики и спекулативни действия, както и превенция срещу незаконно облагодетелстване по време на извънредна ситуация при обявена пандемия. Контролните органи ще проверяват деяния, нарушаващи разпоредбите, свързани с търговия с лекарствени продукти без разрешение, в това число, продажби, предлагане, търговски сделки по интернет. Чрез извършване на лична проверка на селективно избрани обекти на случаен принцип – аптеки и дрогерии, длъжностните лица ще осъществяват контрол на дейностите, извършвани в съответните звена за търговия на едро (складове), аптеките и дрогериите, а именно – спазване на разрешителния режим, регистрационен, лицензионен, финансов (вкл. ценови), счетоводно-отчетен, данъчен", съобщават от прокуратурата.

На местно ниво

Подобни проверки са започнали и в района на Благоевград. Тамошната окръжна прокуратура е разпоредила на местните контролни органи да тръгнат по аптеки и хранителни магазини, за да видят дали храни и лекарства не се продават на изкуствено завишени цени.

Проверете и лифта

Пак в същия регион, но този път по инициатива на разложката районна прокуратура, е започнала проверка на ски-лифта в Банско. Съоръжението бе спряно по спешност в понеделник, след като в курортното градче бе доказан случай на коронавирус.

И тази проверка започна след изявление на Иван Гешев – че всички зимни курорти в Европа били затворени.

На "Калотина" всичко е спокойно, но няма термокамера

Софийската окръжна прокуратура е извършила проверка и на граничния пункт Калотина. Установено е, че се проверява състоянието на идващите от рискови страни, събират се и личните им данни.

"На всички лица, пристигащи от страни с потвърдени случаи на заболели, се връчва листовка с препоръки за 14-дневна карантина. Оказва се пълно съдействие от органите на МВР – ГПУ "Калотина" и Митница "Калотина" по създаване на организация и контрол на разпоредените мерки. От служителите на Митница "Калотина" се извършва засилен контрол на изходящите от Република България трасета за износ на медицински изделия и препарати, свързани с ограничаване на разпространението на COVID-19”, пише в съобщението.

На Калотина е констатиран една проблем – няма термокамера, която да мери температурата на преминаващите. Започнало е обаче изграждането ѝ, пишат проверяващите.

Споделяне

Още от България