Прокуратурата и БСП в спор за шеф на следствието

Прокуратурата и БСП в спор за шеф на следствието

Две са основните кандидатури за шефското място във Националната следствена служба (НСлС), научи в сряда Mediapool от източници във Висшия съдебен съвет (ВСС). По-всяка вероятност квотата на държавното обвинение в съвета официално ще предложи за поста настоящия шеф на прокурорското спецзвено за борба с организираната престъпност и “висшата” корупцията Бойко Найденов.

От своя страна БСП смятат да лансират през своята квота от 6 човека във ВСС кандидатурата на своя бивш депутат и понастоящем следовател в НСлС Бойко Рашков. Той бе и един от вътрешните конкуренти на Георги Първанов преди левицата да го издигне за президент през 2001 година.

От службата държат именно техен човек да заеме поста. На заседанието си в сряда ВСС откри процедура и за избор на шефове и на НСлС, и на ВКС. Редовният мандат на шефа на ВКС Иван Григоров изтича през ноември, но към момента не са откроени основните кандидати за поста.

Мястото на следовател №1 е вакантно от юли, когато тогавашният директор Ангел Александров бе принуден да се оттегли след корупционния скандал, избухнал между него бившия вече министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Оттогава временен шеф на следствието е Свилен Турмаков.

Пламен Стоилов, който е член на ВСС от квотата на следствието, настоя изборът на титуляр за НСлС да стане след като бъде утвърден нов председател на ВКС. Мотивът му, че двете процедури ще се забавят, ако вървят заедно, бе отхвърлен от ВСС. Остро възразиха и главният прокурор Борис Велчев, и председателят на ВКС Иван Григоров, който изрази изненада, че точно следователите искат да бавят избора на титуляр.

Велчев не потвърди официално предпочитанието си за Бойко Найденов като шеф на следствието, а изрази надежда да има повече от една кандидатура, за да се проведе състезание при избора. Найденов, който бе толериран и от бившия главен прокурор Никола Филчев, се издигна стремително при новия началник Борис Велчев, който първо го направи говорител на Върховна касационна прокуратура, а после му повери новосъздадения отдел за борба с организираната престъпност.

Като цяло последното заседание на ВСС бе посветено основно на следователите. Шестима от тях, които работят в НСлС и още толкова техни колеги от служби в страната получават намаление на заплатите. Това става по предложение на Свилен Турмаков.

Санкцията засяга Кирчо Василев, Валентина Николова, Ирен Димитрова, Вида Христова, Благойчо Фудулски, Боян Петров, чиито заплати ще бъдат “орязани” . до около 2200 лева. Първият е наказани заради допуснати груби процесуални нарушения, другите двама за несъобразяване с препоръките за подобряване на работата си, а останалите за некачествена работа по поверените им досъдебни производства. 

Споделяне

Още от България