Прокуратурата и ДНСК откриха, че телефонните измамници строят незаконно

Прокуратурата и ДНСК откриха, че телефонните измамници строят незаконно

Специализираната прокуратура е разпоредила на строителния контрол проверка на имоти на обвиняеми за телефонни измами. В резултат са установени 17 заповеди за премахване на различни обекти. Според ДНСК един от строежите е доброволно премахнат, други два са в процес на разрушаване.

"За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. Забрана за ползване е наложена за 5 обекта. 23 от останалите проверени сгради са в категорията на т.нар. търпими строежи (незаконни, за които липсват строителни книжа, но са вписани в действащите устройствени планове и не подлежат на премахване и на забрана за ползване), други 26 строежа са в процедура по изследване на търпимост", пише в съобщението на строителния контрол.

Проверени са общо 103 строежа, собственост на 27 обвиняеми. Те ще бъдат съдени за участие в три различни престъпни групи. Имотите се намират в Горна Оряховица, Левски, Ветово, Берковица, както и в селата Арчар и Ружинци.

Незаконните строежи съществуват заради бездействието на местната администрация, става ясно от съобщението на ДНСК. Оттам посочват, че са започнали производства срещу общо 11 служители от четири общини заради неизпълнение на служебни задължения.

След като години наред срещу телефонните измамници не се правеше нищо, наскоро новоизбраният главен прокурор Иван Гешев обяви, че това ще е негов приоритет. Той дори даде срок за чувствително намаляване на тези престъпления – до средата на 2020 г.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?