Заради нарушения на закона при ползването на СРС-та

Прокуратурата и МВР тотално провалиха делото срещу "абсолютния престъпник"

Съдът напълно оправда подсъдимите за даване на подкуп Цонев, Сантиров и Попов

Тенчо Попов и Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) призна за невинни в понеделник бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, обвинени за даването на подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров.

Тримата бяха зрелищно задържани от ГДБОП на 1 април 2010 г., като по време на ареста на Цонев заместник-градският прокурор Роман Василев бе заснет от камерата на МВР да се обръща към ексминистъра с думите: "Ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник... колеги, както за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята, на колене!"

Така обвинителят се превърна в основна фигура по казуса и след като бе "порицан" за поведението си от Висшия съдебен съвет, си направи самоотвод и предаде делото на колегата си Божидар Джамбазов. Вторият също обаче не присъстваше на прочитането на присъдите от СГС в понеделник, тъй като бил в планиран отпуск.

По време на целия процес прокуратурата твърдеше, че тримата в съучастие са предали на следователя, който е и основен свидетел по делото, 20 000 евро, за да саботира досъдебно производство за закупуването на военната комуникационна система "Странджа 2". Позоваваше на направените със специални разузнавателни средства (СРС) видео и аудиозаписи на разговори между Сантиров, Попов и Петров, в които се уговаря схемата.

Множество нарушения по прилагането на СРС-та

"Съдът е констатирал множество нарушения на процедурата по искане и даване на разрешения за СРС. Тези нарушения, наред с множество други обстоятелства, са дали основания на съда да постанови оправдателни присъди", коментира мотивите си накратко пред медиите в понеделник съдия Иван Коев.

В края на делото на първа инстанция прокурор Джамбазов по 7 години затвор за Цонев и Попов и 6 години за Сантиров, който е обвинен като помагач на първите двама. Странното в неговия случай е, че той бе привлечен към наказателна отговорност за това, че от 12 до 26 март 2010 г. е подпомогнал предлагането на подкуп на Петров, като е осъществил контакт между него и Попов, смятан от обвинението за посредник на Цонев.

Още през 2010 г. обаче прокуратурата сама се отказа да доказва предлагането на подкуп и прекрати производството по това обвинение. Така Сантиров стана подсъдим за даването на парите на 1 април 2010 г., като двамата си съпроцесници, въпреки че в обвинителния акт не се съдържат никакви твърдения за него в тази връзка.

По отношение на Цонев самата прокуратура призна, че разполага само с косвени доказателства, тъй като въпреки тотално подслушване и следене, разпоредено преди ареста му, разследващите не разполагат с нито един аудио или видеозапис, както и с показанията на нито един свидетел, които да свързват ексминистъра по някакъв начин с даването на подкупа на Петров.

Съмнения за манипулиране на основни доказателства

Освен тези обстоятелства стана ясно и, че върху плика, даден от Попов на следователя минути преди ареста му на 1 април преди две години и половина, няма отпечатъци от финансиста. Въпреки че той е заснет как го държи с голи ръце.

Освен това върху сгънатия плик, в който се твърди, че е имало 20 000 евро, Петьо Петров е оставил свой отпечатък в сгънатата му част, където няма как да е пипал, ако не го е отварял, което отрича. Самият Попов пък заяви миналата седмица, че сложил в пакета неденоминирани левове, за да покаже на Петров, че корупционната схема няма да се случи.

Така защитата допусна, че е възможно разследващите да са манипулирали основното доказателство, отбелязвайки, че в продължение на час и половина след взимането на плика Петров е ходил до ДАНС, носейки парите в себе си, след което те са протоколирани чак в следствието в присъствието на другия човек, оставил следа по повърхността му – следовятелят Красимир Кръстев.

Адвокатите оспориха и законността на използваните по случая СРС-та, тъй като те са одобрявани в Бургаския апелативен съд (БАС) и от Пловдивския окръжен съд в нарушение на принципите за местната подсъдност, разписани в Наказателно-процесуалния кодекс.

Освен това, както Mediapool неведнъж писа, по делото има документи, от които е видно, че прокурор Роман Василев си е позволявал да разпорежда с подписа си СРС-та в условията на неотложност вместо вътрешния министър Цветан Цветанов. Както и да пише мотивите към одобренията на БАС, които председателят на съда Емилия Нашева формално е разписвала след това.

Прокуратурата отрече декларативно всички тези твърдения, определяйки всички доказателства като годни и съобразени със закона. Прокурорите коментираха, че защитата просто се опитвала да прави неверни внушения на Градския съд. Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Разследващите доказвали "измисляне", а не "извършване" на престъпление

"Поръчката за това дело е от изпълнителната власт и е осъществена от прокуратурата. Изпълнителната власт имаше желание да осъди министър от бившето правителство, с цел да покаже, че те се борят... Всичко ще се изясни в бъдеще, ако адвокатът ми посъветва ще заведа дело срещу свидетеля Петьо Петров", коментира извън залата Николай Цонев.

"Излизам от съдебната зала с надежда и увереност, че лъжата и демагогията, които бяха превърнати в репресия последните 3 години и половина, ще бъдат победени. Има нова алтернатива, която ще победи некомпетентното управление на България. Призовавам всички, които са поставени по същия начин като мен, които са обвинявани несправедливо, които търпят данъчната и полицейска репресия в нашата страна, да ни подкрепят", отдели време и за предизборно послание ексминистърът, който междувременно оглави партията "Нова алтернатива".

"Проблемът е, че това, което ние говорим в залата за нарушения на министри, прокурори, съдии и полицаи не става достояние на обществото. Затова ще се случват такива неща, които станаха и по това дело. Защото се води борба не за доказване на извършване на престъпление, а за измисляне на престъпление. Сетете се по това дело какво се приказваше в навечерието на задържането на тримата. Единият си беше позволил, говоря за министъра на вътрешните работи, да поставя ултиматуми на Висшия съдебен съвет, че ще отиде там, когато задържи съдия. Другият, прокурор Роман Василев, обясняваше в разрез с всякаква етика, в навечерието на Великден кого ще разпъва. Ето тези неща не водят до нищо", коментира и неговият адвокат Васил Василев.

Прокуратурата е убедена във вината на подсъдимите

Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов пък обяви по-късно пред БНР, че продължава да смята, че доказателствата, представени по делото са били достатъчни за осъждането и на тримата подсъдими. По тази причина и ще протестира решението на СГС.

"Няма установени никакви незаконни действия или някакво разследване, което да установява, че някой е извършил престъпление, така че абсолютно не мога да приема теза, че липсва доказателство за извършено престъпление "подкуп". За съжаление, работихме в обстановка, в която повече се говореше затова кой какъв е и се даваха квалификации между свидетели и обвиняеми. По делото твърдя, че сигурно 1/3 от материалите са събирани от личността на Петьо Петров. Всяко твърдение за един човек трябва да се базира на доказателства и ако твърдим, че той е извършил нещо нередно, то се доказва с присъда", добави обвинителят.

Това е четвъртото поред дело, по което Цонев чу "невинен". Две от оправдателните му присъди вече бяха потвърдени от Върховния касационен съд и влязоха в сила. Досега бившият военен министър не е бил осъждан на нито една инстанция по някое от множеството обвинения, които му бяха повдигнати след идването на ГЕРБ на власт. Разследването, добило популярност като "Странджа 2" пък все още не може да отбележи особен напредък и се води срещу неизвестни длъжностни лица от военното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от България