Прокуратурата и МВР забъркаха миш-маш със списък с членовете на ГЕРБ-Варна

Ставало въпрос за разследване на злоупотреби в село Аврен, от полицията мълчат

Моника Панайотова, Цецка Цачева и Красимир Ципов

Няколко часа, след като от ръководството на ГЕРБ обявиха на пресконференция, че варненската полиция е изискала от местната структура на партията списък с всички новоприети членове в града, от Районната прокуратура във Варна разпространиха уточнение, от което стана ясно единствено, че нищо не е ясно.

За скандалната ситуация допълнително допринесе и МВР, откъдето цял ден във вторник отказват каквито и да е коментари по темата. От ГЕРБ пък определиха писмото от полицията, като политическа репресия и съобщиха, че ще сезират европейските институции и всички политически групи в Европейския парламент.

Малко преди 19.00 часа от пресцентъра на държавното обвинение обявиха, че от 23 юли насам Варненската районна прокуратура разследва сигнал за служебни злоупотреби в общината на село Аврен.

Става въпрос за данни, че неназован служител е фалшифицирал документи, съставил е официални документи с невярно съдържание и чрез заплахи е принудил друг човек, също неназован, да напусне неизвестна политическа партия.

В тази връзка от Варненската районна прокуратура са възложили на местните полицаи следните действия: "Да снемат обяснения от подателя на жалбата и всички, посочени в нея лица; да изяснят фактическата обстановка; да изискат всички документи, имащи отношение към случая и при необходимост, в хода на проверката, да бъдат извършени и други действия, извън гореуказаните, целящи установяване на обективната изстина, като същите да се съгласуват с наблюдаващия прокурор".

По какъв начин разплитането на този сигнал има връзка с изискването на личните данни на всички новоприети членове на ГЕРБ във Варна, не става ясно.

Известна "светлина" върху казуса хвърля последното изречение от съобщението на прокуратурата: "До настоящия момент, Районна прокуратура – Варна не е уведомявана по никакъв начин за предприетите от водещия проверката действия по преписката".

Или казано с други думи – дори и в държавното обвинение нямат ни най-малка представа защо от полицията са решили да направят своеобразна картотека на най-новите членове на ГЕРБ във Варна.

От местната областна дирекция на МВР уточниха пред Mediapool единствено, че се чакало уточнение от Районната прокуратура в града и, ако имало какво да се съобщи, от ведомството щели да го направят официално. Подобно съобщение обаче не се появи на сайта на силовото ведомство до края на работния ден във вторник.

Междувременно от бившата управляваща партия заявиха, че в писмото, с което са им поискани въпросните данни не се казва защо се иска подобен списък и се упоменава само, че става дума за прокурорска проверка.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов уточни, че полицията е поискала списък с хората, които са постъпили в ГЕРБ от 1 януари до 30 юни тази година. От МВР е поискана и информация за дейността на ГЕРБ в област Варна.

"Много грубо са погазени разпоредбите на Конституцията. Явно МВР - Варна трябва да се превърне в репресивен орган на новата власт. Политическата принадлежност е право на българските граждани и те са свободни да разкриват политическата си принадлежност", коментира Ципов.

ГЕРБ ще зададе въпрос на вътрешния министър Цветлин Йовчев защо полицията във Варна иска тези списъци.

"ГЕРБ няма да остави този случай без пояснения от страна на министъра на вътрешните работи. В първите дни на есенната сесия на парламента ще отправим питане към министър Йовчев - известно ли му е за това искане, има ли той отношение към това искане и с негово знание ли е отправено това скандално искане", каза депутатът от ГЕРБ и председател на предишния парламент Цецка Цачева. Тя допълни, че искането представлява заплаха за политическите права на всички новопостъпили членове на партията.

Ципов обясни, че искането е "неразбираемо", защото, ако има прокурорска проверка, то е трябвало да се извика само областния координатор на ГЕРБ в града.

"Новата власт прави политически чистки на всички нива. Имаме притеснения, че се нарушава и Законът за защита на личните данни, призоваваме Комисията за защита на личните данни да се самосезира, защото с предоставянето на тази информация може да се злоупотреби. С днешните действия на ОД МВР - Варна откриваме отговор защо беше сменен директорът на областната дирекция във Варна", каза още Ципов.

Евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова каза, че делегацията на партията в Европейската народна партия ще информира комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент. Тя напомни, че в комисията предстои да бъде обсъдена ситуацията в България.

Скандалът около поисканите от структурата на ГЕРБ във Варна данни за новопостъпилите им членове намери място и в първия коментар на бившия премиер Бойко Борисов в новия му личен профил във Фейсбук:

"Фалшивите профили в социалните мрежи станаха много и искам да обявя, че това е единственият истински и зад всичко написано тук стоя аз. Ето защо и първият ми коментар е свързан с актуалните събития от днес, които намирам за недопустими. Информацията, която МВР иска ГЕРБ да им предостави за партийните си членове във Варна, е скандална. Защо МВР се интересува от политическата принадлежност и личните данни на тези хора? Само на последните избори за нас гласуваха над милион и сто хиляди българи. Сами разбирате колко непосилна задача ще се окаже това за МВР. Мисля, че имат много по-важна работа да вършат. Но това само ни амбицира. Това е неприятният аромат, който новата Тройна коалиция оставя от управлението си. Неприятно е и че Лазар Лазаров беше освободен от Агенция “Пътната инфраструктура”. Стотиците километри магистрали, трилентови пътища, естакади и мостове, които заедно построихме, до голяма степен успяха да накарат Брюксел и българите да забравят за "Батко и Братко“. Но за съжаление новата Тройна коалиция е на път отново да ни върне във времето, в което еврофондовете ни бяха спрени и българските граждани ще бъдем лишени от тази благодат, която предоставят европейските средства. Благодарение на фондовете днес имаме Тракия, Струма, Хемус-Белокопитово, Люлин, метрото, Околовръстното на София."

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?