Прокуратурата и МЗХ си прехвърлят папките с 5000 заменки

Прокуратурата и МЗХ си прехвърлят папките с 5000 заменки

Прокуратурата разследва около 20 сделки заради неизгодни за държавата замени на ниви, стана ясно от изявление на главния прокурор Борис Велчев в понеделник.

През април тази години министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в присъствието на специално поканени за събитието журналисти предаде за проверка  на държавното обвинение близо 5000 сделки, които са извършени през 1998 - 2009 г.

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се обърна към прокуратурата, тъй като Европейската комисия заплаши България със санкции заради неизгодните заменки. Това стана след сигнал на българска неправителствена организация за съмнителни 5 сделки от 2006 и 2007 г., които са ощетили държавата с около 8.5 млн. евро. В жалбата има данни и за други 15 замени от 2009 г., които будят подозрение. Вероятно и това са двадесетте сделки с конкретни данни, за които в понеделник Велчев съобщи, че прокуратурата работи.

Главният прокурор обясни, че голямата част от материалите са върнати на агроминистерството, за да може инспекторатът му да ги провери.

Тънка подробност обаче е, че когато Мирослав Найденов занесе документите в прокуратурата, бе попитан защо неговото ведомство не извърши проверката. Отговорът на Найденов бе, че министерството няма капацитет да го направи, някоя сделка можело да се пропусне, а и не са разследващ орган.

Борис Велчев от доста време алармира, че контролните органи в страната не си вършат работата и затрупват прокуратурата със сигнали за всевъзможни проверки. Този случай е типичен пример за подобна практика.

От Министерството на земеделието и храните побързаха да обяснят, че вече е създадена специална комисия за проверка на всички 5000 замени на земеделски земи от Държавния поземлен фонд. Това станало веднага, след като данните били предадени на държавното обвинение, но Софийската районна прокуратура възложила с постановление да бъде направена административна проверка на сделките от Инспектората на министерството и при открити нарушения да се докладва в прокуратурата.

Запитани как през април са нямали капацитет за проверката, а се оказва, че от четири месеца такава се прави, от пресцентъра на МЗХ коментираха пред Mediapool, че все така нямат капацитет, но нещата стояли другояче, след като имало прокурорско постановление.

Не стана ясно обаче защо през това време на журналистическите въпроси за хода на проверките на заменките, ръководството на МЗХ отговаряше, че прокуратурата работи, но още няма резултат.

Сега МЗХ проверява заповедите за извършването на заменките, съгласувателните процедури и цялостните процедури за допуснати нарушения. Ако такива се констатират, комисията ще трябва да докладва в прокуратурата.

Вече са направени 4-5 такива доклада със становища за извършени нарушения по разпоредителните сделки с държавни земи. Няма крайни срокове, в които да приключи работата си назначената комисия за проверка на петте хиляди заменки, казаха от министерството.

От МЗХ твърдят, че не са виждали преписки от ЕК с препоръка за разваляне на 13 такива сделки, за каквато писа в. “24 часа“ в понеделник. Документите за въпросните процедури били изпратени до прокуратурата, обясниха от агроведомството.

Още преди време обаче главният прокурор заяви, че липсва механизъм, по който може да се развалят разпоредителните сделки.

Прокуратурата може само да повдигне обвинение срещу длъжностни лица, както стори това срещу бившия шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков и предишните двама министри на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов заради нанесени щети на държавата със заменките.

Споделяне

Още по темата

Още от България