Прокуратурата и трудова инспекция подхващат "Бургаски корабостроителници"

Уволнението работници заплашват с блокади, областният ще търси с полиция собствениците

Прокуратурата и трудова инспекция подхващат "Бургаски корабостроителници"

Ескалира напрежението около закъсалите и с неясен собственик "Бургаски корабостроителници", които първо спряха да изплащат заплати, а миналата седмица уволниха без предупреждение всички около 150 работници, без да им платят забавените от три месеца заплати и дължимите обезщетения за прекратяване на договорите.

В сряда останалите без работа хора заплашиха, че в петък ще започнат да блокират кръстовища в града, районната прокуратура съобщи, че започва проверка на дружеството, а директорът му Деян Дянков, който се твърди, че представлява нови собственици, не дойде на среща с областния управител Павел Маринов.

Това провокира Маринов да заяви, че новите собственици на корабостроителницата трябва да бъдат издирени с полиция. В търговския регистър обаче все още като основен акционер на дружеството фигурира офшорното дружество "Хюнас инвестмънт лимитед", което държи 80% от капитала и се представлява от лица, свързани косвено с основния кредитор на корабостроителницата "Първа инвестиционна банка" (ПИБ). За 28 януари 2014 г. е насрочено общо събрание на акционерите на адреса на фирмата "ПСТ-Холдинг", която е собственост на офшорни фирми, свързани с ПИБ, и на Васил Божков.

Две адвокатски кантори в Бургас вече са предложили да защитават правата на съкратените в съда безплатно.

Работниците направиха опит да се срещнат с изпълнителния директор Деян Дянков или с друг от борда на директорите на работното им място в "Първа инвестиционна банка", но охраната ги отпрати с мотив, че те са в София.

От бургаската инспекция по труда заявиха, че собственикът на корабостроителниците ще понесе тежки санкции заради неправомерните уволнения и заради това, че не е осигурил достъп за извършване на проверка в дружеството.

Пред Нова телевизия директорът на инспекцията Павлин Васков съобщи, че когато изпратеният от него екип отишъл на място, се оказало, че основната сграда е заключена и се наложило да търсят съдействие от органите на МВР, за да проникнат на територията на предприятието. В крайна сметка било установено, че сградата е абсолютно празна.

"Последният контакт с представител на дружеството беше през ноември, когато отново ни сезираха за неизплатени заплати на служителите. Тогава е съставен протокол за изплащане на заплатите със срок до днес. Ако това не бъде изпълнено, от утре той ще подлежи на наказание – максималният размер на глобата 10 000 лв. за всеки отделен случай", обясни Васков.

Павел Маринов коментира, че събраната от евентуалните глоби сума не може да бъде използвана за плащане на заплатите. "Дължимите заплати трябва да бъдат дадени от предприятието. Държавата ще даде обезщетенията, които се полагат въз основа на трудовия стаж на всеки поотделно. Този процес започна още миналата седмица", допълни областният управител на Бургас.

Миналата сряда стана ясно, че всичките 150 служители на корабостроителницата бяха съкратени изненадващо и без обяснения от новото ръководство на фирмата. На 5 и 6 декември са им били връчени заповеди за освобождаване, които според омбудсмана на града Таню Атанасов не са попълнени според основните законови изисквания, а в трудовите им книжки е записано само "освобождаване поради съкращаване на щата".

По информация на БНТ, която се позова на потърпевши, уволнението е станало под погледите на 30 въоръжени с пистолети охранители.

Миналата седмица "Капитал Дейли" съобщи, че руска аукционна къща търси нови собственици на "Бургаски корабостроителници". Обявите са публикувани на интернет сайта ѝ. Активите на българското дружество са разделени на три лота, а сумата, която се търси, възлиза на общо 207 млн. евро. Не става ясно обаче кога е крайният срок за подаване на оферти от потенциалните купувачи, не е даден и контакт към продавача.

Споделяне

Още по темата

Още от България