Прокуратурата има сигнали за купуване на гласове, но не и достатъчно данни за престъпление

Снимка: БГНЕС

Над 100 сигнала за изборни нарушения са постъпили в прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение. Част от тях са от граждани, други – от ДАНС или МВР. Започнали са осем разследвания.

По голямата част от сигналите обаче няма достатъчно данни за извършени престъпления, става ясно от съобщението. Във Варна например за два дни са постъпили 12 сигнала.

"Поради липса на достатъчно данни за осъществени състави на престъпления против политическите права на гражданите, прокурорите при районна прокуратура Варна са възложили проверки на органите на МВР. По всеки от конкретните случаи прокурорът е дал пълни, подробни и точни указания за изясняване на фактическата обстановка с оглед събиране на достатъчно данни за извършено престъпление", съобщават оттам.

В същия тон е и съобщението на централно ниво. Възложени са проверки за изясняване.

Ден по-рано вътрешният министър Бойко Рашков изреди няколко практики за изборни измами. Сред купувачите на гласове имало и известен в миналото политик. Една от схемите е т.нар. вътрешен изборен туризъм – подаване на множество заявления за гласуване по настоящ адрес малко преди изборите. От МВР дадоха примери със села в Благоевградско и Плевенско. Бе съобщено, че е засечен опит за изборна измама и в Германия. Българин подал множество фалшиви заявления за гласуване с цел да се разкрие избирателна секция.

Рашков разказа и за среща на бивш вътрешен министър в Кюстендил, на която било обсъждано как 15 хил. македонци с българско гражданство да гласуват у нас. На изявлението му реагира бившият МВР-шеф Христо Терзийски, който е водач на листата на ГЕРБ в областния град. Той заяви, че ако Рашков има данни за престъпление, е редно да действа, а в противен случай трябва да си понесе последствията. От прокуратурата в Кюстендил съобщиха, че са започнали проверка поради липса на достатъчно данни.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?