Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата иска арест с "опорни точки", вместо с доказателства

Софийският районен съд отказа да задържи Георги Харизанов, защото няма никакви основания

30 коментара
Харизанов и адвокат Вълков. Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия член на борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов, обвинен като помагач за сключването на две неизгодни сделки за скрап, рискува да се превърне в откровено политически процес, в който прокуратурата се придържа към "опорните точки" на МВР до депутатите от БСП за дискредитиране на протестите.

Софийският районен съд (СРС) разгледа в сряда искането на държавното обвинение за постоянен арест на Харизанов, на когото през октомври бе наложена парична гаранция от 5000 лева.

Съдия Мария Дончева отказа да вкара Харизанов зад решетките, тъй като според нея в случая не е налице нито едно от законовите основания за промяна на паричната гаранция в "задържане под стража".

Интерес предизвика основният аргумент на прокуратурата да настоява за промяна в мярката за неотклонение - появата на свидетел, свързан с ДАНС, който подочул разговор в заведение между двама мъже, единият от които казал, че има проблеми с обвинението и възнамерява да бяга "при негрите".

"Разпознаване" в Google

Впоследствие тайният свидетел влязъл в търсачката Google и там по снимка на Харизанов го разпознал като един от двамата събеседници. Той бил наричан "Жоро" и имал общо с "Напоителни системи". Освен това двамата обсъждали студентските протести и плащането на пари за участие в тях, свидетелства още гражданинът, чиято самоличност прокуратурата пази в тайна.

Явни обаче се оказаха други доста любопитни подробности от показанията на въпросния свидетел. По собствените му думи той се заслушал в разговора на "Жоро" с "възрастен , около 50-годишен мъж с брада и очила", тъй като самият той бил получавал оферта да участва в окупацията на парламента срещу 15 лева.

Разбирайки, че случайно или не, е подслушал небезизвестния Георги Харизанов, чието име стана популярно покрай един от многото кадрови скандали при управлението на ГЕРБ, гражданинът с тайна самоличност отишъл при "приятел в ДАНС" и му разказал какво е чул.

Самоличността на неговия "приятел в ДАНС" също бе спестена от прокуратурата. От протокола за разпит обаче се разбра, че тайният свидетел бил посъветван от агента да отиде лично при ръководителя на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура – Петьо Петров, известен с прякора "Еврото", и да му разкаже чутото.

Писанчев гарантира за тайния свидетел

Държавното обвинение подкрепи искането си за арест на Харизанов и с две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол".

Доказателства за тези твърдения, както и за твърденията на тайния свидетел, не бяха представени пред Районния съд. По тази причина съдия Мария Дончева отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на Харизанов, пояснявайки, че за да стане това, обвиняемият трябва да не се е отзовал на призовка без уважителни причини, да е сменил постоянния си адрес без да уведоми компетентните органи или да е нарушил условията на мярката си за неотклонение. Данни за подобни негови действия обаче няма.

Нещо повече – дори явилият се на заседанието на СРС прокурор Ивайло Първанов обяви, че досега Харизанов е имал "безупречно процесуално поведение".

Въпреки това обвинителят посочи, че показанията на тайния свидетел се явявали нови доказателства по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и настоя съдът да ги вземе предвид и да постанови постоянния арест на обвиняемия.

"Целта на прокуратурата е не просто някаква форма на репресия, а да осигури хода на досъдебното производство", заключи в края на пледоарията си Първанов.

"Опорните точки" – от МВР, през НС, ДАНС и прокуратурата

Интересна подробност е, че част от твърденията на прокуратата се припокриват с напътствията към народните представители от управляващото мнозинство за това как да коментират студентската блокада и сблъсъците около парламента на 12 ноември. "Опорните точки", изготвени от МВР, изтекоха преди месец в медиите и макар че никой от червените депутати не отрече, че ги е получавал, вътрешният министър Цветлин Йовчев ги окачестви като "долнопробна интрига".

"Не може да бъде наречен студентски "протест", защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от "Титан" и свързани с бившия шеф на "Напоителни системи", пишеше във въпросните "опорни точки", за които "Биволъ" съобщи на 13 ноември, че са дело на парламентарния секретар на Йовчев – Тодор Пройчев, а той отрече.

В същия ден лидерът на БСП Сергей Станишев обяви от трибуната в парламента, че в студентските протести участват "ултраси от Благоевград и Перник, на които се плаща с парите, откраднати от Георги Харизанов". На 22 ноември Станишев повтори това пред бТВ, без обаче да уточнява откъде има такива данни.

Две седмици по-късно, на 9 декември, Софийската районна прокуратура предявява на Харизанов и адвоката му Григор Вълков протокол от въпросния разпит на тайния свидетел.

Защитата: Това е оперативна комбинация

"Аз оставам с едно изключително голямо недоумение, че уважаваната от мен прокуратура си позволява да прилага в своята практика един правен абсурд", възмути се защитникът на Харизанов, уточнявайки, че обвинението иска задържане на клиента му, позовавайки се на предположение, че той може би ще избяга в Африка.

По думите на Вълков "самият протокол от разпита на свидетеля с тайна самоличност е с фиктивно съдържание и е продукт на оперативна комбинация, проведена от служители на ДАНС". Адвокатът обясни, че в случаят агентите се опитват да легализират твърденията си, представяйки ги, като показания на случаен гражданин, който свързал чутото с Харизанов чрез проверка в Google.

"Измислената ситуация с разпита на тайния свидетел е политическа поръчка", обяви Вълков, допълвайки, че "може би г-н Станишев с тази некадърна оперативна комбинация търси потвърждение на това, което е казал".

Юристът зададе и риторичния въпрос – защо, след като Харизанов е обвинен за стопанско престъпление, с очевидното му оперативно наблюдение не е ангажирана новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), а ДАНС, която би трябвало да се занимава с организираната престъпност и опасностите за националната сигурност.

Индиректно, вътрешният министър Йовчев даде своеобразен отговор на това питане още на 22 ноември, когато по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) представи свой доклад, в който сред рисковете за държавността бяха посочени и антиправителствените протести.

"В случая се смесва наказателният процес с политиката, което е недопустимо", каза още пред съда в сряда адвокат Григор Вълков.

Искането за задържане съвпада с молба на адвоката

Той добави, че постановлението на Районната прокуратура, с което тя иска постоянен арест за Харизанов, е издадено на 10 декември – денят, в който юристът е поискал от обвинението да му предостави копие от протокола за разпит на тайния свидетел, "за да го използвам в жалба до главния прокурор и Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу незаконните действия на разследващите".

Адвокатът отбеляза още, че двете секретни справки на ДАНС "са пълни с невярно съдържание, язък, че са подписани от председателя на агенцията Владимир Писанчев". Като пример Вълков посочи факта, че в тях клиентът му е представен като бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи", какъвто той никога не е бил.

"Това е плод на едно, бих казал, махленско донесение", заключи защитникът на Харизанов, който е дългогодишен ръководен кадър на МВР.

Самият Георги Харизанов заяви пред съда, че действително е ходил в посочено от тайния свидетел заведение, където се виждал с приятеля си Димитър Найденов-Джими, преподавател в Софийския университет и специалист по пиар и реклама – сферата, в която работи и фирмата, управлявана от обвиняемия и съпругата му.

"Никога, дори и на шега, не сме коментирали плащане на студентските протести или напускане на България от моя страна. Не сме коментирали и предишната ми работа в "Напоителни системи", заяви Харизанов, изразявайки учудване от обстоятелството, че тайният свидетел разказва, че е "схванал" от разговора на двамата мъже, че по-младият бил свързан с държавното дружество.

Съдът: Няма никакви основания за постоянен арест

Отказвайки арест за Георги Харизанов, съдия Дончева заяви, че "приложените справки от ДАНС които нямат процесуална стойност и няма как да се обсъждат от съда".

Същите аргументи тя посочи и по отношение на разпита на тайния свидетел, допълвайки, че във въпросните показания липсва описание на Харизанов, както и данни за проведено разпознаване по НПК.

"От материалите по делото е видно, че обвиняемият се е явявал във всички случаи, когато е бил призоваван. Няма данни обвиняемият да е напускал известния по делото адрес. Няма как да се приеме, че е нарушил мярката си за неотклонение", обобщи още магистратът.

След произнасянето на СРС прокурор Ивайло Първанов отказа да коментира дали по случая има издадено съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства, каквото би било евентуалното оперативно проследяване на обвиняемия. Не коментира и обстоятелството, че свидетелят с тайна самоличност е отишъл директно при свой "приятел в ДАНС", който също остава анонимен.

Решението на Софийския районен съд обаче не е окончателно и може да бъде протестирано от държавното обвинение пред Софийския градски съд. Ако това се случи, заседанието на магистратите бе насрочено за 17 декември.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #30

  То хубаво плюете системата, ама ако знаете въпросния Харизанов що поразии направи в "Агроводинвест" и "Напоителни системи", няма да сте толкова крайни в преценките си.

 2. Анонимен
  #29

  Гнусни полицейщини и прокурорщини! Цялата пасмина вън от държавните органи - да си вървят при останалите мафиоти!

 3. Анонимен
  #28

  Все едно сме 1945-та, комунистите скалъпват обвинения и вкарват хората по затворите.

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #27
 5. Анонимен
  #26

  Измислената ситуация с разпита на тайния свидетел е политическа поръчка - плод на комунистическа конспирация. А що се отнася до прокуратурата, то вече на всеки я ясно, че и тя действа с "опорни точки", вместо с доказателства.

 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #25
 7. Анонимен
  #24

  23, вие тролчетата от позитано и от герп сте едни и същи - жалки, елементарни и нахъсани с по 3 лева на час. Този сайт 4 години къртеше боко и цоко, ама тогава може да не си бил на смяна, смешко :)

 8. Анонимен
  #23

  платен сайт за реклама на Герб колко жалко и просташко по просташка е само Нова ТВ

 9. Анонимен
  #22

  Мъка гер.берастка, мъъъъкаааа.... Най-престъпната и мутренска шайка гроб ще видят парламента само през крив макарон! Те всички скоро ще гледат и към небето само през малкото прозорче на централняи софийски, хахах!

 10. Анонимен
  #21

  За никого не е тайна че Борисов побеждава на всички избори и то с лекота.На последното гласуване бе извършено огромно престъпление от страна на Триглавия змей БСП-ДПС-Атака и ДС в предизборния ден направиха нарушение на закона и внушения чрез Дудука-Пуздерков.Затова след победата на ГЕРБ в скоро време,трябва да се вземат мерки срещу тези престъпници които водят страната към фалит и те да влезат в затвора

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.