Прокуратурата иска да върне Ценко Чоков от кръчмата в килията

Прокуратурата иска да върне Ценко Чоков от кръчмата в килията

Прокуратурата поиска съдът да върне в затвора бившия кмет на Галиче Ценко Чоков заради нарушаване на мярката за неотклонение "домашен арест". На 26 септември той бе пуснат от килията за домашно лечение, но бе изловен да хапва с приятели в ресторант в столичния кв. "Драгалевци".

Снимката с Чоков в ресторанта бе изпратена до Нова телевизия, която я публикува във вторник сутринта. Новината принуди държавното обвинение да се задейства и да поиска от съда връщането на бившия кмет под стража.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Чоков е имал разрешение от спецсъда да посети стоматолог. Полицията е потвърдила, че той е бил във видимо отлично състояние в заведение в кв."Драгалевци".

През май Ценко Чоков беше осъден на първа инстанция на четири и половина години затвор за отвличане, побой и палеж. През септември спецсъдът го пусна под домашен арест заради влошено здраве. Той се появи в съдебната зала на носилка. Медицинската експертиза показа, че страда от диабет, диабетна полиневропатия, няколко язви, дискова болест, урологично заболяване, а през лятото претърпял и операция.

Районната прокуратура в София се е самосезирала и образувала дело за медицинската експертиза, която показала изключително тежкото здравословното състояние на Чоков през септември.

През тази година Министерството на правосъдие купи стотици електронни гривни, които трябва да се използват за контролиране на рискови случаи като този с Чоков. Ако бившият кмет беше с гривна, властите щяха да знаят дали той се е отдалечил на повече от пет метра от дома си и подобен казус нямаше да съществува.

Преди ден БСП поиска освобождаването на директора на полицията в Бяла Слатина Красимир Йовчев заради продължаващите проблеми в село Галиче. На партийната пресконференция се появи Веселин Тушинов, който бе кандидат за кмет на селото на частичните избори през май тази година. Той обясни, че на 12 декември е подпалена къща на неговото семейство.

"Ние и хората в село знаем кои са извършителите. Това, че не можем да го докажем, не значи, че не са те. Спокойствие в селото имаше, когато бяха в ареста 11 месеца. След това всичко се върна – старата песен на нов глас", каза Тушинов и напомни, че преди 2 месеца е запалена друга къща на свидетел по делото срещу Ценко Чоков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?