Прокуратурата иска да знае кой е заснел Гешев да си чати с "Pi ar Sevi Boiko"

Прокуратурата иска да знае кой е заснел Гешев да си чати с "Pi ar Sevi Boiko"

Софийската районна прокуратура е образувала разследване с цел да установи кой е заснел главния прокурор Иван Гешев да си говори с "Pi ar Sevi Boiko". Това съобщи лидерът на гражданското движение "БОЕЦ" Георги Георгиев. Миналия месец той подаде сигнал до държавното обвинение, инспектората на Висшия съдебен съвет, до съвета и правосъдното министерство. В него се твърдеше, че в нарушение на закона Гешев си е чатил с пиарката на бившия премиер Бойко Борисов. Ден по-късно тя потвърди пред бТВ за комуникацията им.

Който узнае неадресирано до него съобщение

Районната прокуратура обаче е тръгнала в съвсем друга посока. Според Георгиев оттам са образували досъдебно производство за това, че някой е узнал неадресирано до него съобщение. Т.е. търси се виновникът, заснел комуникацията между прокурор и партиен пиар. Цитираният текст от НК гласи, че "който узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева".

В съобщение на сайта на "БОЕЦ" Георгиев цитира номера на прокурорската преписка. Справка за движението ѝ сочи, че тя е изпратена в столичната полиция, вероятно при разследващ полицай. Това се е случило на 1 октомври. Очакват се материали за решаване на производството.

От прокуратурата досега не са коментирали. Ръководителят на СРП Невена Зартова не вдига телефона. Mediapool изпрати въпроси по имейл, но към момента няма отговор.

"Pi ar Sevi Boiko"

Гешев бе заснет да си чати с Арнаудова по време на заседание на парламентарната правна комисия на 10 септември. Разговорът се водеше в приложението Телеграм. По това време комисията обсъждаше законови промени, по силата на които от Гешев бе отнето ръководството на Бюрото за защита на свидетели, чийто служители му бяха и лична охрана. Снимки бяха разпространени от няколко депутати, сред които Явор Божанков (БСП) и Николай Хаджигенов (ИБГНИ).

В разговора се виждаше цитирано името на депутат от ГЕРБ. По-късно Арнаудова заяви:

"Обсъждахме това, което виждате - кой се изказва".

И допълни:

"Аз не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги - контрабандните цигари, един куп акции... В реално време се излъчваше всичко, нито е закрита комисия, тя беше предавана навсякъде"

Дежа вю

Не за първи път прокуратурата реагира по този начин на публични скандали. Държавното обвинение никога не се интересува от участниците в подобни разговори, а само от хората, които са ги направили публични, особено ако става дума за лидера на ГЕРБ. Преди години, когато бяха разпространени записи от къщата му в Банкя, започна проверка кой ги е правил и дали не става дума за незаконно подслушване.

Споделяне

Още от България