Заради пореден неуспешен опит да бъде открит и призован

Прокуратурата иска Марио Николов да бъде съден задочно за източването на САПАРД

Прокуратурата иска Марио Николов да бъде съден задочно за източването на САПАРД

Специализираната прокуратура поиска в петък бизнесменът Марио Николов и съпругата му Марияна да бъдат съдени задочно по делото за източването на 7.5 млн. евро от програма САПАРД. Причината за искането на наблюдаващия обвинител Андрей Андреев е поредния неуспешен опит на спецсъда да открие и призове двамата, за да може да даде ход на делото по същество.

Освен Николови, призовкарите не успяват да намерят и Петя Хаджииванова, но нейна съседка твърди, че я виждала няколко пъти в района. Според справка от МВР Марио Николов и Хаджииванова са напуснали страната.

В залата присъстваше подсъдимия Иван Иванов, срещу когото процесът течеше задочно и който едва преди дни се появи в Софийски апелативен съд. Останалите подсъдими също дойдоха в спецсъда. Магистратите обаче бяха принудени за пореден път да отложат делото – този път за 10 ноември.

По това дело бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова.

След това обаче Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна казуса на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт. В мотивите си САС остро разкритикува и първоинстанционното решение, произнесено от настоящия председател на Върховния административен съд Георги Колев, посочвайки, че в него буквално са били преписани цели пасажи от обвинителния акт.

В началото на март по делото отново се случиха тежки гафове, но след като то вече бе прехвърлено в специализирания съд. Съдия Пламен Панайотов, определен за съдия докладчик по делото, си направи отвод. Причината е, че преди години той е бил прокурор по същото това дело. Така процесът отново не тръгна. Спецсъдът определи нов съдия в лицето на Мария Кавракова, която първо реши да го върне на прокуратурата заради процесуални грешки.

По-късно фиаско претърпя и делото за пране на пари от САПАРД, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков. Според обвинението той е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД.

Стойков бе оправдан и на първа инстанция по втория казус, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и, след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими.

Голям скандал последва и след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков. Той бе обвинен в престъпление срещу правосъдието. Успоредно с това двамата германски граждани Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард бяха осъдени за участие в схемата, но се оказа, че родните разследващи не са използвали достатъчно ефективно доказателствата, събрани от немските им колеги.

Споделяне

Още от България