Прокуратурата иска от енергийния регулатор да не допуска неоснователно поскъпване на парното

Прокуратурата иска от енергийния регулатор да не допуска неоснователно поскъпване на парното

Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи в сряда, че е сезирала Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради медийни публикации, че масово топлофикациите са заявили поскъпване на топлинната енергия от 1 юли въпреки намалението на пиродния газ с близо 43 на сто от април.

Прокуратурата е поискала от регулатора да изпълни законовите правомощия по определяне на цените на топлинната и електрическата енергия от топлофикационните дружества и да не допусне неоснователното им повишение.

Включването на ВАП по темата е абсолютно безпредметно, седмица след като стана ясно, че топлофикациите масово са внесли заявления за повишаване на цените им, някои дори с над 100 процента. В ценовите намерения обаче ясно се посочва, че изчисленията са правени спрямо старана цена на природния газ, тъй като нормативно се изисква те да бъдат внесени до 31 март, а свалянето на цената на синьото гориво с близо 43 на сто стана факт на 1 април. Още на 16 април, ден след медийните публикации  по случая, председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че няма вариант да се случи подобно поскъпване на парното и дори напротив то ще поевтинее. Ден по-късно самите топлофикации увериха, че няма да са това цените им заради свалянето на стойността на газа и отново обясниха, че внесените заявления са такива заради нормативните изисквания да се внесат до определената дата. А решението за поевтиняването бе взето на следващия ден.

Така реакцията на прокуратурата е доста закъсняла и проформа – колкото да се отчете дейност и да се направи пиар колко е загрижена ВАП за цените на парното и тока от топлофикациите.

Реално предстои КЕВР да изготви доклад със своята оценка за цените на топлофикациите от 1 юли, като е възможно още преди това – от 1 май да има ново поевтиняване на парното след априлското с около 22 на сто средно за страната. Причината е, че според разчетите на "Булгаргаз" тогава природният газ трябва да свали от стойността си още 6.67 на сто. А според правилата на КЕВР при промяна в цената на газа с над 5 процента се променят и цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждани от топлофикационните дружества.

Споделяне

Още от Бизнес