Прокуратурата иска от съда отмяна на новите цени на газа

Прокуратурата иска от съда отмяна на новите цени на газа

Върховна административна прокуратура (ВАП) внесе в съда протест срещу поскъпването на природния газ с 29.6 процента. Цената бе увеличена на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране от 31 март тази година.

С протестираното решение на КЕВР са утвърдени цените, по които обществения доставчик "Булгаргаз" продава природен газ до крайните снабдители на природен газ и всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и към мрежа ниско налягане. Това решение засяга и увеличаването на цената за доставка на газ до "Овергаз Мрежи“.

С въпросното решение на КЕВР цената на газа без акцизи и такси бе увеличена от 280.21 лв до 370.98 лв за 1000 куб.м. Цената за "Овергаз" е още по-висока - 381.78 лв. за 1000 кубически метра. Обяснението е, че "Булгаргаз" има допълнителни разходи, когато продава газ на "Овергаз".

Прокуратурата смята, че при взимането на това решение КЕВР "почти безкритично" е приел информацията от "Булгаргаз" за необходимостта от повишаване на цените. Държавното обвинение е открило и нарушаване на Наредбата за регулиране на цените на природния газ, която изисква спазване на принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

Според прокуратурата КЕВР е нарушила и основни принципи на Закона за енергетиката - цените да се определят с прозрачност, да има икономически обоснованите разходи на енергийните предприятия.

"Решението на КЕВР не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им", смятат от държавното обвинение.

"Решението на КЕВР противоречи с целта на закона (за енергетиката), тъй като на практика се потвърждава със съвсем минимални корекции и при допуснатите нарушения заявлението на "Булгаргаз" АД и извършеното не е в унисон и с целите по чл. 2 от Закона за енергетиката, и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност", се казва в съобщението на Върховната административна прокуратура.

Поради тези доводи ВАП иска от Административен съд – София град отмяна на решението за поскъпване на газа.

Само преди 10 дни ВАП протестира и решението на КЕВР за увеличение на цената на водата в София. Прокуратурата проверява и решението на увеличение на цената на топлинната енергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?