Прокуратурата иска от Сърбия ареста на жената на Цветан Василев

Прокуратурата иска от Сърбия ареста на жената на Цветан Василев

Прокуратурата е поискала от сръбските власти ареста на съпругата на банкера Цветан Василев Антоанета Василева във връзка с повдигнатите ѝ обвинения за пране на пари. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Обвинението на Антоанета Василева е, че през 2012 г. е купила къща в Швейцария с пари от Корпоративна търговска банка, дарени ѝ от Цветан Василев. Прокуратурата смята, че тези пари са били присвоени от банката, чийто мажоритарен собственик е Цветанов.

Искането до сръбските власти е отправено още на 24 март, а обвиненията към Василева са повдигнати задочно. Тя е обявена за общодържавно издирване от средата на декември 2016 г. Василева е напуснала страната няколко месеца по-рано през ГКПП “Калотина“ и поради това се иска задържането ѝ от Сърбия. Тя се издирва и с европейска заповед за арест.

Прокуратурата иска след ареста Антоанета Василева да бъде изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България. Същото нещо се иска без успех вече над две години и за самия Цветан Василев.

В България вече има издадено прокурорско постановление за задържането на съпругата на банкера, ако тя случайно мине през границата. Във вторник адвокатите на Цветан Василев обжалваха постановлението за ареста ѝ пред Софийския апелативен съд, но съдът прекрати делото, защото нямало правна възможност да се отмени несъстояло се задържане.

Споделяне
Още по темата
Още от България