Прокуратурата иска от Сърбия ареста на жената на Цветан Василев

Прокуратурата иска от Сърбия ареста на жената на Цветан Василев

Прокуратурата е поискала от сръбските власти ареста на съпругата на банкера Цветан Василев Антоанета Василева във връзка с повдигнатите ѝ обвинения за пране на пари. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Обвинението на Антоанета Василева е, че през 2012 г. е купила къща в Швейцария с пари от Корпоративна търговска банка, дарени ѝ от Цветан Василев. Прокуратурата смята, че тези пари са били присвоени от банката, чийто мажоритарен собственик е Цветанов.

Искането до сръбските власти е отправено още на 24 март, а обвиненията към Василева са повдигнати задочно. Тя е обявена за общодържавно издирване от средата на декември 2016 г. Василева е напуснала страната няколко месеца по-рано през ГКПП “Калотина“ и поради това се иска задържането ѝ от Сърбия. Тя се издирва и с европейска заповед за арест.

Прокуратурата иска след ареста Антоанета Василева да бъде изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България. Същото нещо се иска без успех вече над две години и за самия Цветан Василев.

В България вече има издадено прокурорско постановление за задържането на съпругата на банкера, ако тя случайно мине през границата. Във вторник адвокатите на Цветан Василев обжалваха постановлението за ареста ѝ пред Софийския апелативен съд, но съдът прекрати делото, защото нямало правна възможност да се отмени несъстояло се задържане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?