Цацаров: Няма да спрем до общината

Прокуратурата иска отстраняване на несебърския кмет заради дюните

Към имота на "Сле груп" вече се прокарва електричество

Николай Димитров

Окръжната прокуратура в Бургас поиска кметът на Несебър Николай Димитров да бъде отстранен от длъжност заради извършено престъпление по служба при строителството върху дюни. Бургаският окръжен съд обаче не успя да се произнесе в четвъртък и отложи делото за 22 февруари, тъй като се съобрази с искането на защитата на кмета и главния архитект Валентин Димов да бъдат представени всички събрани доказателства по време на следствието за времето от 11 до 14 февруари включително.

Междувременно главния прокурор Сотир Цацаров обеща развитие по делото за дюните в Несебър. Няма да спрем само до сградата на Общината, заяви той. През следващата седмица в Бургас ще бъде изпратено подкрепление от прокурори от Върховната административна прокуратура, които да подпомогнат разследването с анализа на документите за строителство върху пясъците, каза Цацаров.

В края на миналата седмица прокуратура повдигна обвинение срещу кмета и главния архитект на община Несебър заради скандала с продадените 29 декара пясъчни дюни, върху които в края на декември 2012 г. започна строителство.

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов бяха обвинени за нарушения при продажбата и разрешението за строителство.

Срещу Димитров има дело за това, че през декември 2012 г. с цел да набави облага за фирма "Сле груп", не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията и така е било издадено строителното разрешително. Багерите навлязоха в пясъчните дюни ден преди Нова година и бяха спрени заради публичния скандал, избухнал по сигнал на еколога Тома Белев.

Главният архитект на община Несебър Валентин Димов е обвинен в това, че на 21 декември миналата година е нарушил и не изпълнил служебните си задължения като е одобрил инвестиционните проекти в защитената територия.

След като избухна скандалът “Дюнигейт“, бе освободен шефът на Агенцията по горите. Междуведомствена комисия на агроминистерството откри разминавания в документите на терени в държавния поземлен фонд, а за случая бе сезирана и анкетната антикорупкционна парламентарна комисия, ръководена от Яне Янев. Прокуратурата започна три проверки около скандала "Дюнигейт".

Докато Сотир Цацаров се заканваше да разшири кръга от обвиняеми за скандала, Тома Белев съобщи, че към имота на "Сле груп" вече се прокарва електричество. Той обвини управляващите от ГЕРБ и лично премиера Бойко Борисов, че не прави нищо за защита на последните останали незастроени кътчета по Черноморското крайбрежие. Природозащитниците предложиха създаване на национален парк "Черноморие", в който да бъдат включени незастроените територии.

"Резултатите от срещите с премиера и с експерти от министерствата са кръгла нула. Ангажиментите, които бяха поети, не се изпълняват. Има идея за промяна в законодателството, но това все още не е факт. Хората, които застрояват дюните, си продължават да ги застрояват", каза Белев

Той заяви, че организацията "За да остане природа в България" настоява държавата да си изпълни ангажимента обществения договор от 1 януари 2008 година, чрез който изпълнителната власт обеща да не се застрояват повече дюни.

"За нас е проблем, че нито прокуратурата, нито изпълнителната власт не желаят да се възстанови собствеността на дюните, които са продадени или чието предназначение е променено след 1-ви януари 2008-а година. Това е ангажимент на държавата. Държавата трябва да си спазва законите, които създава, а всъщност тя не го прави", допълни Белев пред БНР.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?