Прокуратурата иска по-тежки присъди за Владимира Янева и Тодор Костадинов

Прокуратурата иска по-тежки присъди за Владимира Янева и Тодор Костадинов

Прокуратурата поиска по-тежки присъди за бившите шефове на Софийския градски съд и "Вътрешна сигурност" в МВР – Владимира Янева и Тодор Костадинов, подсъдими по делото "Червей".

По време на последното заседание на Софийсмкия апелативен съд (САС) по казуса държавното обвинение поиска 1-годишната условна присъда на Янева да бъде увеличена двойна. Настоя и за същото наказание за Костадинов. Двамата не присъстваха в залата.

Адвокатите и на Янева, и на Костадинов поискаха от Софийския апелативен съд да отхвърли протеста на държавното обвинение и да оправдае изцяло клиентите им.

Фактът, че апелативните съдии не се произнесоха веднага след края на пледоариите, означава, че Янева и Костадинов няма да бъдат оправдани. САС може да потвърди, да измени присъдите им или да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция.

Янева бе призната за виновна за това, че на 25 март 2014 г. е одобрила продължаването на СРС-тата спрямо информационния масив на МВР, като по този начин те са били прилагани със 120 дни над допустимото. Разрешенията на бившата шефка на СГС по "Червей" датират от 12 септември и 12 ноември 2013 г., както и от 28 януари и 25 март 2014 г.

Костадинов пък бе глобен с 3000 лева за това, че неправомерно, използвайки чужд акаунт, е правел справки за ЕГН-то на един от основните акционери в "Химимпорт" Иво Каменов. Костадинов бе оневинен за това, че е посочил неверни данни в исканията за СРС-тата, разрешени от Янева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?