Прокуратурата иска само една ефективна присъда по делото срещу имамите

Разследващите се отказаха от две обвинения за проповядване на религиозна омраза

Подсъдимите имами. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби поиска делото за разпространяване на антидемократична идеология срещу 13-те имами, разглеждано от Пазарджишкия окръжен съд. Това стана ясно по време на пледоарията на наблюдаващия прокурор Недялка Попова в сряда.

Ефективното наказание бе поискано само за Ахмед Муса Ахмед, тъй като той вече е осъждан за проповядване на радикален ислям на 3 години с 5 години изпитателен срок, съобщи Дарик радио. За Саид Мутлу и Абдулах Салих бяха поискани условни присъди, а за останалите 10 подсъдими – глоби от 1000 до 5000 лева.

Делото започна на първа инстанция през 2012 г., след като през 2010 г. Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ръководена тогава от Цветлин Йовчев, реализира мащабна операция по данни за проповядване на радикален ислям. Впоследствие се оказа, че такива обвинения няма да бъдат повдигани, а всички ключови свидетели са служители на агенцията под прикритие.

Акцията на ДАНС предизвика острото недоволство на ДПС, с чиято подкрепа през лятото на м.г. Йовчев бе назначен за вицепремиер и вътрешен министър в кабинета "Орешарски".

"Мюсюлманската общност у нас многократно е заявявала, че традиционният ислям в България е чужд на радикализма. Всеки опит за неясни, недоказани обвинения във фундаментализъм създават тревожно и опасно за обединението на българската нация усещане, че в тази страна мюсюлманите са третирани като чужденци в собствената си родина", коментира на 8 октомври 2010 г. тогавашният депутат от ДПС и настоящ социален министър Хасан Адемов.

"Защо в официалните доклади за състоянието на националната сигурност през последните 20 години няма изводи, че има предпоставки за вътрешен екстремизъм?.. Защо това заключение се появява сега и има ли връзка с факта, че от началото на септември председател на комисията за контрол на ДАНС е Волен Сидеров", прояви сарказма си четири дни по-късно и лидерът на ДПС Лютви Местан, който през 2010 г. все още бе заместник на Ахмед Доган. В момента той е доста по-пестелив на подобни изказвания по адрес на лидера на "Атака".

На финала на процеса срещу 13-те имами на първа инстанция наблюдаващият прокурор Попова заяви пред съда, че не поддържа обвиненията за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи, повдигнати срещу двама от подсъдимите – Саид Мутлу и Абдула Салих.

Първият е сочен от разследващите и за ръководител на нерегистрираната у нас организация "Ал-Уакф ал-ислями" в периода май 2005 г. - октомври 2010 г. на територията на областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Обвинен за разпалване на религиозна омраза остава единствено имамът на джамията в ромския квартал на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед.

Прокурор Попова повтори пред съда обвинителната теза, че 13-подсъдими са имали за цел да проповядват антидемократична идеология срещу принципите на разделение на властите чрез налагане на идеологията на салафизма и налагане на шериатската държава. Тя поддържа твърдението, че в Пазарджишко това са проповядвали Саид Мутлу, Абдулах Салих и Ахмед Ахмед, застрашавайки националната сигурност.

По думите на обвинителката през май 2005 г. в Мека, Саудитска Арабия, е проведена среща, в която са участвали Саид Мутлу, Ахмед Ходжа и Муафак Аласад, както и представители на организацията "Ал-Уакф ал-ислями". Като доказателство Попова приложи справка от ГКПП "Кап. Андреево", че тримата са излизали от страната в този период за пътуванията на посочените обвиняеми, както и споразумение между участниците във въпросната среща.

Прокуратурата се позова и на заключенията на вещи лица, според които изследваните подписи от документа принадлежат именно на Саид Мутлу, Муафак Аласад и Али Ходжа. Попова аргументира тезата си и с участие на подсъдимите в религиозен семинар в Истанбул през 2008 г.

"Подсъдимите са злоупотребили с понятието джихад и въпреки тайното финансиране от арабската фондация "Ал Уакф Ал Ислями“, българската клетка на организацията у нас е налагала своя собствена идеология, повлияна от елементите на салафизма", обобщи Недялка Попова пред съда.

На предишното заседание по делото всичките 13 имами отрекоха да са извършвали антидемократична дейност, а мюфтията на Пазарджик Абдула Салих заяви, че цялата им дейност е контролирана и ръководена от Главното мюфтийство у нас.

Цялото дело е изградено на твърденията на няколко агенти на ДАНС, които са били внедрени в мюсюлманската общност и дадоха показания като защитени свидетели. Почти всички явни свидетели в процеса обаче се отрекоха от първоначалните си показания още в началото на делото през 2012 г., като някои се оплакаха от натиск от страна на агенцията. Сред 13-те подсъдими има една жена, която е учител.

Споделяне

Още по темата

Още от България