Прокуратурата иска закриване на македонско сдружение, било антибългарско

Прокуратурата иска закриване на македонско сдружение, било антибългарско

Окръжната прокуратура в Благоевград е поискала от съда да прекрати гражданско сдружение, защото е антибългарско и си поставя за цел "защита на човешките права на македонците и други етнически малцинства". Действията на държавното обвинение са след сигнал от военния министър Красимир Каракачанов. Преди дни той обяви, че се правят опити за създаване на македонско малцинство у нас и настоя главният прокурор Сотир Цацаров да поиска прекратяване на две организации - "Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" и "Антични македонци".

Освен от Каракачанов, Цацаров е бил сезиран и от ДАНС, става ясно от съобщението. В справката на агенцията се посочва, че първото сдружение има цели срещу единството на нацията и е опасно за националната сигурност. Материалите на ДАНС са изпратени до благоевградската прокуратура, която е поискала от местния съд прекратяване на сдружението.

"Гражданско сдружение за защита на основни индивидуални човешки права" е регистрирано в края на август. Основатели са седем души. Като негов представител е посочен 75-годишният Атанас Мазнев, регистриран и като търговец в Благоевград.

Като цели на дружеството са посочени защита на правата на македонците, съхраняване, развиване и предаване на поколенията на историческата истина за македонския въпрос, както и митинги и демонстрации в защита на правата на македонското малцинство у нас.

"Видно от изложеното по-горе е, че, така формулирани, целите на сдружението и средствата за тяхното постигане, недвусмислено сочат, че учредителите приемат не само съществуването на македонско етническо малцинство в България, но и че правата и свободите на това малцинство са накърнени, поради което са налага и тяхната защита. Имайки предвид, че в България не съществува македонско етническо малцинство, е основание да се приеме, че дейността на това сдружение е насочена срещу единството на нацията", пише в искането на прокуратурата.

От държавното обвинение подчертават още, че един от учредителите на сдружението е и редактор на в. "Народна воля", в който били публикувани множество материали с твърдението, че благоевградският район е третият дял на Македония.

Прокуратурата настоява да започне дело, в рамките на което да бъдат призовани и няколко свидетели. Те щели да свидетелстват за истинската цел на сдружението.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?