Прокуратурата иска запор на имущество на Марешки за 14 млн. лв.

Веселин Марешки

Варненската окръжна прокуратура протестира отказ на съда да наложи запор на банкови сметки и акции в различни дружества на бизнесмена Веселин Марешки с обща стойност близо 14 млн. лв. Това стана ясно по време на заседание на Варненския апелативен съд, който трябва да разгледа протеста на държавното обвинение.

Искането за запор е във връзка с делото срещу Марешки за изнудване. Според обвинението му през есента на миналата година той е поискал дължим наем в размер на 10 000 лв. за прилежащи части и тераса към ресторанта "Ред хот пица". За да го получи, заплашил наемателя на заведението Асен Миланов, че ще разруши пицарията му или ще я затвори.

Според прокуратурата Марешки е спрял електрическото захранване на ресторанта и дори частично е съборил незаконно изградената тента. Случаят доби популярност, след като неуспелият кандидат-кмет на Варна влезе и във физически сблъсък с общинския съветник Костадин Костадинов, който присъствал на мястото, за да защити Миланов.

Според обвинителния акт по случая същия ден Веселин Марешки е унищожил и повредил имущество на дружеството "Ред хот България" (стопанисващо ресторанта), като размерът на щетите възлизал на близо 15 хил. лв.

По този повод Окръжна прокуратура - Варна, е поискала от окръжния съд в града да наложи запор на банкови и разплащателни сметки на Марешки, на акции в две дружества за повече от 13.6 млн. лв., както и на част от хотел, който е в строеж.

Първата инстанция обаче отказа да наложи запора, тъй като според решението му "няма убедителни доказателства за това, че "Марешки е осъществил заплаха", а повредената от него тента на ресторанта се оказала незаконно поставена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?