Прокуратурата иска запор само на дялове от медийната група на Павлов и Донев

Изненадващо за момента държавното обвинение не се интересува от личните сметки на двамата

Огнян Донев и Любомир Павлов.

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в четвъртък в съда искане за запор на дружествени дялове, собственост на обвинените преди два дни в пране на пари съиздатели на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев, съобщи пред Mediapool говорителят на СГП Румяна Арнаудова.

На въпрос по ще искат ли блокирането на личните сметки и имущество на обвиняемите, тя каза лаконично, че засега преценката на наблюдаващия прокурор е за дружествените дялове.

Заплашени от блокиране са 47 дяла на Павлов в "БГ Принтмедия", 43 негови дялове в "Медийна група България Холдинг", както и 40 дялове на Донев в същото дружество, издаващо всекидневниците.

След оповестяването на тази информация от прокуратурата вече е ясно, че "Труд" и "24 часа" не би трябвало да изпитват каквито и да е финансови затруднения, тъй като няма опасност да бъдат запорирани дори личните пари на издателите им. Единственият вариант това да се случи е Комисията за конфискация, която вече бе уведомена от СГП за повдигнатите обвинения на Павлов и Донев, да прецени, че е наложително да поиска паралелно запориране на тяхно имущество.

Темата за евентуалното искане за блокиране на средства на обвиняемите се коментира много внимателно от разследващите вече втори ден заради твърденията от страна на двата вестника, че по този начин се налага цензура по административен път.

Притесненията за съществуването на "Труд" и "24 часа" ескалираха след интервю на градския прокурор Николай Кокинов пред БНР в сряда, в което той заяви в отговор на въпрос дали журналистите от двата вестника трябва да се притесняват за заплатите си: "Това са законовите предписания, пък който иска, да се притеснява".

Наложи се Румяна Арнаудова да уточнява, че всъщност прокуратурата няма как да посегне върху сметките на "Медийна група България Холдинг", тъй като те са собственост на дружеството, а не лично на обвиняемите. По тази причина тя предположи, че не би трябвало да има проблем с нормалното функциониране на медийната група, тъй като е логично възнагражденията на служителите ѝ да се изплащат от дружествените сметки, които със сигурност няма да бъдат запорирани.

Във вторник срещу Павлов бяха повдигнати обвинения за документна измама, използване на фалшиви документи и пране на пари, а срещу Донев само за пране на пари. До делото се стигна, след като бившият им съдружник Христо Грозев подаде подробен сигнал до разследващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България