Прокуратурата иска затвор за Людмил Стойков заради аферата САПАРД

Прокуратурата поиска в сряда ефективна присъда за близкия до бившия президент Георги Първанов бизнесмен Людмил Стойков по делото за пране на пари, последвало разследването за източване 7.5 млн. евро от програма САПАРД.

За останалите подсъдими, осъдени от Софийския градски съд, обвинението поиска потвърждаване на решението, като само по отношение на вече покойния Григор Главев логично пожела делото да бъде прекратено.

Казусът се наложи да бъде разгледан повторно на втора инстанция, след като съдията-докладчик и шеф на ЦИК Красимира Медарова бе отведена от казуса заради съмнения в предубеденост.

Повод за отвода ѝ стана разговор на подсъдимия Валентин Ангелов с адвокат Румен Еленски, който отказал да го представлява по този процес, тъй като съпругът на Медарова – Николай, също му е клиент.

Юристът обяснил още на Ангелов, че съпругът на Медарова му споменал, че тя е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийския градски съд.

През пролетта на 2010 г. съдия Румяна Ченалова от СГС оправда Людмил Стойков, а останалите осем подсъдими призна за виновни.

Тогава СГС постанови присъда от 10 години затвор и глоба от 30 хиляди лева за Марио Николов. Съпругата му Мариана Николова получи 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов получиха по 6 години затвор и 30 хиляди лева глоба.

Споделяне

Още по темата

Още от България